fbpx

Diferența dintre măiestrie și mediocritate

Mai sunt vreo 9 zile şi trece cea de-a 7-a lună, e un prilej bun să vorbim despre o diferență fundamentală – diferența dintre măiestrie și mediocritate!

De fapt, dacă citești aceste rânduri, cel mai probabil ești deja poziționat în zona măiestriei!
(cititorii acestui newsleter sunt în esență oameni interesați de performanță)

Dacă faci un desen care să arate investiția pe care o faci în mediocritate sau în măiestrie, devine destul de evident că ar trebui să „dai greutate” pe acel desen în zona măiestriei…

Vantage point si Vintage point

Întrebarea care se pune este… unde îmi pun „pietrele” pe această pârghie?

Căror activităţi le dau greutate mai mare?

Răspunsul e simplu: în partea dreaptă…

Cum faci asta?

Cel mai simplu mod este să faci ce fac maeștri, adică să preiei din competențele lor fundamentale, iar astăzi vreau să îți ofer detalii despre una dintre aceste competențe: CLARITATEA la nivel de maestru:

Vantage point şi Vintage point

În limba engleză, Vantage point înseamnă punct de observaţie înalt, care îţi permite să scrutezi orizontul.

Vintage point, e un joc de cuvinte pe care l-am „inventat” şi care se referă la faptul că e important să ne uităm și la lecțiile trecutului, nu numai la obiectivele de viitor (vintage înseamnă „maturizat”).

Numai privind cu maturitate la lecțiile trecutului putem ajusta obiectivele viitorului…

Dacă vrei să îți îndeplinești visurile (nu doar să îți „îndeplinești obiectivele”), sugestia mea este să îți pui pe hârtie 3-4 VISURI / DORINȚE pentru un an întreg și să îți propui ca la interval de 3-6 luni să le reevaluezi.

La fel ca un drumeț experimentat, după câțiva kilometri parcurși, urcă-te pe un pisc înalt sau într-un copac înalt și câștigă perspectivă, uitându-te atât înapoi (vintage) cât și înainte (vantage).

Lăsând metaforele și jocurile de cuvinte „deștepte” deoparte, la modul concret poți face așa: Pune-ți în calendar o perioadă de 1-2 zile la fiecare 3 luni (sau măcar la jumătatea anului) în care să faci evaluarea obiectivelor tale anuale. Nu schimba acea perioadă pentru nimic și cu nimic!

Este momentul tău de maturitate și adevăr. Este ceea ce te va diferenția de oamenii excelenți pentru că te va poziționa în categoria maeștrilor!

Aşadar, primele două caracteristici ale CLARITĂȚII maeștrilor, care îi diferențiază net de cei care sunt „doar” buni în ceea ce fac sunt exact astea:

  1. Anticipează cu mare claritate ce resurse vor avea nevoie pe parcurs (pentru că știu să se folosească de acel vantage point de care îți spuneam)
  2. Se detașează cu foarte mare claritate de trecut, păstrând lecțiile necesare și uitând emoțiile negative pe care le-au trăit învățând. (au vintage point-uri bune)

Maeștrii au un „vantage point” și un „vintage point”, adică un punct de observație din care privesc atât în trecut, ca să își înțeleagă lecțiile, cât și în viitor, ca să își aleagă bătăliile pe măsura armelor lor…

Un exemplu simplu din lista mea de activități de tip vintage / vantage ar arăta așa:

Vintage point:

Ianuarie: seria de seminarii „Workshop de implementare”
Februarie: 4 Bootcamp-uri la Sibiel (locul în care suntem prezenți de la înfiinţarea pensiunii)
Martie: Vorbit în deschidere la evenimentul Brian Tracy la Bucureşti
Aprilie: Turneul „De la obiectiv la rezultat” în Moldova (5 orașe)
Mai: Vorbit în deschidere la evenimentul Neale Donald Walsch București
Iunie: Turneu „Branding personal” în 5 orașe din Moldova
Iulie: Seria de conferințe Speaker ELITE în 8 orașe din România

Vantage point:

August: 5 bootcamp-uri la Sibiel, cu peste 150 de participanți şi Conferinţa Speaker Mastery
Septembrie: Lansarea celui mai pragmatic produs marca Andy Szekely (surpriză)
Octombrie: Lansare de carte (surpriză)
Noiembrie și Decembrie: Lansarea celui mai important proiect marca Andy Szekely de la Bootcamp University încoace.

După cum observi, nu e nevoie să treci în revistă toate realizările fiecărei luni

Una sau două activități reprezentative reprezintă bornele motivaționale care îți arată drumul parcurs până la zi și drumul pe care îl mai ai de parcurs…

Desigur, dacă vrei să fii mai detaliat poți face acest lucru. Te poate ajuta în planificarea calendarului.

Vantage și vintage point sunt însă perspective temporale ample.

E ca și când te-ai urca pe catargul corabiei și ai scruta orizontul. Câștigi perspectiva care te ajută apoi să câștigi claritate, iar claritatea îți deschide calea spre forma supremă de energie motivațională pe termen lung, forma care la finalul articolelor mele are semnificație de urare:

Inspiraţie!
andy szekely

P.S. 1

Am scris acest articol pornind de la ideea că oricine poate deveni maestru. Măiestria este o manifestare a excelenței umane accesibilă oricui dar nu atinsă de oricine. Pentru toţi oamenii însă, ea reprezintă un reper,… un azimut care merită folosit cât mai des ca instrument de orientare.

Faptul că nu eşti încă la nivelul de maestru nu înseamnă să nu aspiri la el. Dimpotrivă, e un motiv în plus să păşeşti în continuare vioi pe drumul tău către măiestrie. Nimeni nu poate deveni maestrul vieţii tale, cu excepţia ta. Călătorie plăcută!

P.S. 2

Începând de mâine împreună cu echipa Bootcamp University suntem 5 saptămâni în tabăra de dezvoltare personala pe care o organizăm de peste 13 ani în două sezoane anuale: februarie şi august.

Comentează




* Campurile marcate cu steluta sunt obligatorii.