fbpx

Give, Give, Give, … Get

Zilele astea mă pregătesc intensiv pentru tabăra de 7 zile despre relațiile interumane autentice pe care o facilitez în August.

Azi dimineață, după câteva săptămâni în care am tot citit și adunat materiale, mi-a aterizat în minte o întrebare simplă:

”Care e cea mai tare idee pe care am extras-o din tot acest studiu ?”

Răspunsul e o formulă simplă:

În relații, oferă primul și oferă mai mult decât te aștepți să primești

Știu că sună ca un principiu frumos sau ca un slogan… dar nu e doar atât.

Iată de ce:

Legea reciprocității din psihologie spune că atunci când cineva îți dă ceva de valoare perceptibilă, reacționezi cu dorința de a da ceva în schimb.

Asta facem atunci când după o seară petrecută la niște prieteni de familie ne simțim datori să îi invităm și pe ei pe la noi, sau când un coleg ne-a făcut un serviciu și după aceea ne cere o favoare.

Sunt șanse mult mai mari să vrem să îi dăm ceva persoanei care ne-a dat ceva îainte (să reciprocăm…)

Cum se traduce asta în relațiile importante din viața noastră ?

Dacă un coleg de serviciu se poartă frumos cu tine, sunt șanse mai mari să te porti frumos cu el, decât dacă te …”calcă pe bătături”…

Dacă un furnizor e prompt și grijuliu cu tine, sunt șanse mai mari să îi ”dai la schimb” viitoarele contracte sau să continui să cumperi de la el…

Dacă un om drag îţi face o surpriză (de exemplu, micul dejun la pat, dimineaţa…), sunt șanse mai mari ca acel om drag să se bucure de atenţia ta specială pe parcursul zilei, decât dacă te ignoră sau te critică…

În același fel, poţi folosi legea reciprocității ca să inițiezi reciprocitate, nu doar ca să răspunzi la ea !!!

Pur și simplu, fii primul care oferă și fă asta în mod consecvent

Liderii buni asta fac.

În primul rând oferă celorlalți încredere, respect, loialitate, etc…

Apoi le cer (chiar dacă nu în mod explicit) profesionalism, spirit de echipă, corectitudine, etc.

Părinții buni asta fac.

În primul rând oferă copiilor dragoste, apreciere, încredere, etc… Apoi le cer (chiar dacă nu explicit) disciplină, respect, afecțiune, etc…

Soții buni asta fac.

În primul rând le oferă partenerilor iubire, respect, ajutor, înțelegere, etc… Apoi primesc lucrurile pe care și le doresc de la aceștia…

Dar asta presupune să lași deoparte pentru o clipă nevoia de a fi înțeles, ocrotit, iubit, răsfățat, ajutat, îngrijit, … și să dai toate astea (și multe altele…) celui de lângă tine când are nevoie de ele, cum are nevoie de ele.

Nu e deloc un lucru ușor de făcut, mai ales dacă te simți bolnav, părăsit, năpăstuit și nedreptățit… dar scopul relațiilor armonioase este acela de a da roade frumoase (bucurie, fericire, realizări familiale, împliniri profesionale) nu de a vindeca în parteneriat rănile trecutului.

Cu siguranță că vor exista momente în care unul dintre parteneri are nevoie de ajutorul celuilalt și îl și primește… dar temelia relației nu e satisfacerea propriilor nevoi cu ajutorul celuilalt ci creșterea împreună !

Nu am văzut nici o relație roditoare în care cei doi parteneri să se concentreze în primul rând pe ce pot ei să obțină din relație si in mod secundar pe ce pot oferi în relație.

E adevărat… în anumite momente celălalt poate avea impresia că partenerul e egoist, neatent sau distant, dar motivele pentru care rămâne în relație sunt mult mai importante decât aceste nemulțumiri pasagere. (Altfel, un om matur nu ar rămâne !)

Cu aceste principii în minte, să trecem acum la cireașa de pe tort (era să spun ”bomboana de pe coliva”, dar implicația metaforică e cam macabră…)

Există o formulă care merită aplicată în orice relație care contează în viața ta:

Oferă de 3 ori mai mult decât ai nevoie să primești !


sau… pentru ușurința reamintirii:

Give, Give, Give,… Get

adică pe românește… oferă, oferă, oferă, … primește !

Când aplici această formulă, nu o trata ca pe o corvoadă.

Decât să dai cu obsesia că după ce dai de trei ori o să primești o dată, mai bine nu da !

Formula se bazează pe dorința sinceră de a oferi, nu pe ideea de tranzacție economică.

Cei mai importanți oameni din viața ta merită să le dăruiești cea mai bună parte a sufletului tău.

Iar eu sunt absolut convins că în ea se găsește dorința sinceră de a contribui la fericirea lor.

Asa că… iti sugerez ca data viitoare când te afli in compania unui om important din viața ta (sot, coleg, partener, prieten, parinte, copil) să te concentrezi pe ce poți să oferi, nu pe ce poți să obții.

Și ca să ai o unitate de măsură la îndemână, îți propun să începi cu ceva simplu: cu complimentele. Oferă 3 complimente sincere, din inimă, dar autentice și fără exagerare, iar apoi așteaptă… vezi ce se întâmplă…

S-ar putea să te cuprindă o stare de uimire…

Inspiraţie!
andy szekely

PS
Tabara de 7 zile de care vorbeam la inceputul articolului se numeste Bootcamp
(www.bootcamp.ro)

Comentează




* Campurile marcate cu steluta sunt obligatorii.