fbpx

6 măsurători care vorbesc despre starea ta de sănătate

Care sunt cele mai urmărite numere atunci când vine vorba de sănătate și aspect fizic?

Greutatea și numărul de calorii pe care îl consumăm la o masă sau pe parcursul unei zile.

Există însă 6 măsurători denumite biomarkeri de către nutriționiști și care sunt de asemenea relevante în ceea ce privește starea ta de sănătate.

Urmărirea tuturor biomarkerilor poate determina dacă  faci progrese și îți atingi scopurile nutritive.

Iată ce anume contează cu adevărat atunci când vine vorba de sănătatea noastră a tuturor.

Circumferința taliei

Conform medicilor nutrționiști, circumferința taliei este un indicator al grăsimii viscerale, fiind grăsimea care înconjoară organele interne.

Grăsimea din această zonă este un indicator mult mai exact al riscului de boli asociate cu obezitatea decât grăsimea luată per total, din tot organismul.

Circumferința taliei poate oferi preconizări în ceea ce privește boli precum accident vascular cerebral, apnee și boli de inimă.

Tensiunea arterială

 Tensiunea este un alt număr important de care trebuie să ținem cont atunci când vine vorba de starea noastră de sănătate.

Atunci când hipertensiunea este necontrolată, una dintre cele mai serioase complicații care pot apărea este reprezentată de ateroscleroză.

O tensiune ridicată contribuie la deteriorarea vaselor de sânge din corp.

Ateroscleroza duce la rândul ei la riscul de infarct și accident vascular cerebral, ceea ce înseamnă că este crucial să menții tensiunea în limitele normale.

Cantitatea de legume consumată

Când vine vorba de dietă, e important să te uiți la numărul de fructe și legume pe care le consumi în fiecare zi, precum și la cantitatea de mâncare procesată și alimente bogate în glucide.

Conform Harvard Medical School, alimentele procesate și bogate în glucide sunt cele care cresc nivelul glucozei în sânge.

Astfel, acest indicator este important în stabilirea riscului sau chiar a diagnosticului de diabet.

Ca o regulă generală, cu cât mănânci mai multe fructe și legume zilnic, cu atât e mai bine pentru starea ta generală de sănătate.

Acestea sunt bogate în nutrienți, ceea ce înseamnă că per calorie, ele aduc mulți micronutrienți cum ar fi vitamine și minerale.

Nivelul colesterolului

Există o semnificație clinică în ceea ce privește colesterolul “bun” și cel “rău”.

În general, de la vârsta de 20 de ani, nivelul tău de colesterol trebuie verificat de doctor cel puțin odată la cinci ani.

Atunci când există și alți factori de risc, acest număr trebuie verificat și mai frecvent.

Un colesterol “rău” cu un nivel ridicat poate indica de asemenea riscul de boli de inimă.

Numărul de pași și frecvența exercițiilor fizice

Activitatea fizică este esențială pentru menținerea unor oase puternice, reducându-se de asemenea riscul de diabet 2 și îmbunătățindu-ți starea psihică, conform raporturilor realizate de Centrul de Control și Prevenție al Bolilor.

Studiile au descoperit o legătură între 30 de minute de exerciții zilnice cu o reducere a riscului de moarte prematură.

Atunci când vine vorba de exerciții și activitate fizică, scopul trebuie să fie acela de a rămâne activ pe termen lung pentru a avea beneficii cât mai bune. Citește aici despre principiul unei singure flotări.

Durata somnului

The National Sleep Foundation recomandă un interval de 7-9 ore pentru adulții de peste 18 ani.

Dacă reușești să ai acest nivel de somn îți scazi riscul de apariție al unor probleme medicale cronice.

Somnul insuficient duce la hipertensiune, diabet și chiar boli de inimă.

Conform unui studiu realizat la Center for Human Sleep Science din cadrul Universității California, cu cât dormim mai puțin, cu atât ne scurtăm viața.

Acestea sunt unele dintre cele mai importante valori care trebuie urmărite de fiecare dintre noi astfel încât să avem un stil de viață sănătos și să ne punem la adăpost de apariția unor eventuale afecțiuni.

Sănătate și…

Inspiraţie!
andy szekely

Comentează




* Campurile marcate cu steluta sunt obligatorii.