fbpx

Care este legătura dintre bani și fericire?

În mod direct, niciuna.

Știi vorba ”banii nu aduc fericirea…” (ce este fericirea și de unde ”vine” ea este altă discuție :) ).

În mod indirect, însă este dovedit științific că modul în care îi cheltui contribuie la starea de fericire, cu anumite condiții:

 

  • Una dintre condiții este contribuția.

Conform unui studiu realizat de Elizabeth W. Dunn de la Universitatea British Columbia, Lara B. Aknin de la Universitatea Simon Fraser și Michael I. Norton de la Harvard Business School, modalitatea de cheltuire a banilor într-un stil prosocial vine la pachet cu o stare de bine. 

În cadrul studiului numit “Prosocial Spending and Happiness: Using Money to Benefit Others Pays Off”, cei trei cercetători demonstrează faptul că felul în care oamenii își cheltuiesc resursele financiare poate influența starea de fericire a acestora. 

Totul pleacă practic de la bucuria de a dărui (care a fost observată chiar și la bebeluși), care corespunde unor nevoi umane esențiale, cum ar fi relaționare, competență și autonomie. 

 

Astfel, dacă ai avea o anumită sumă de bani la îndemână, cum ai alege să o cheltuiești? 

  • Ai folosi-o pentru tine?
  • Ai prefera să cumperi un cadou neașteptat cuiva drag?
  • Sau să oferi unui nevoiaș o bucurie?

 

În cadrul experimentului, un număr de persoane a fost împărțit în două grupe. Oamenii au primit sume cuprinse între 5 și 20 de dolari.

Unei grupe i s-a spus să cheltuie banii pentru ei înșiși, iar celeilalte grupe să cheltuie banii achiziționând ceva pentru o altă persoană. 

La sfârșitul zilei, cei care au folosit banii pentru altcineva au descris o stare de spirit mult mai bună decât cei care au cheltuit banii pentru ei înșiși. 

Surprinzător sau nu, suma de bani nu a contat absolut deloc în ceea ce privește starea lor de bine în nici unul din cazuri. 

 

  • Cea de-a doua condiție este dată de personalitatea fiecărui om

Persoanele care cheltuiesc banii în conformitate cu trăsăturile lor de personalitate prezintă de asemenea mai multe șanse să fie mai fericiți

 

De exemplu, un extrovertit va fi mai fericit atunci când cheltuiește bani la un restaurant. 

Comparativ, un introvertit va fi mai mulțumit atunci când cheltuie bani în librării (dacă îi place să citească). 

 

Trei cercetători de la Universitatea din Cambridge, Sandra C. Matz, Joe J. Gladstone și David Stillwell au găsit o legătură puternică între modalitatea de a cheltui și personalitate, fără ca factori precum venituri totale sau sumă cheltuită să influențeze în vreun fel această conexiune. 

Studiul a constat în analizarea a 76,863 de tranzacții provenind de la 625 de persoane pe o perioadă de 6 luni. 

În urma analizei, au rezultat 5 factori de personalitate și o serie de predispoziții în ceea ce privește modalitatea de a cheltui, și anume: 

  1. Deschidere față de experiențe 
    Persoanele din această categorie tind să cheltuie mai mulți bani pe divertisment și frumusețe și mai puțin pe amenzile de circulație sau ipoteci.
  1. Conștiinciozitate
    Aceștia cheltuie mai mult pe asigurări, sănătate, fitness și mai puțin pe jocuri de noroc, gadget-uri sau hobby-uri.
  2. Extraversiune
    Își folosesc banii în special pentru divertisment și călătorii și mai puțin pe asigurări sau diverse taxe.
  3. Tendința spre compasiune
    Vor cheltui în special pe organizații de caritate și animale de companie și mai puțin pe amenzi de circulație sau jocuri de noroc
  1. Predispus la stres
    Aceștia își cheltuiesc banii în special pe amenzile de circulație și la jocuri de noroc și mai puțin pe materiale de papetărie (!?) și pe hoteluri.

 

Dr Joe Gladstone, unul dintre autorii studiului, a spus:

“Istoric vorbind, studiile au descoperit o relație nesemnificativă între bani și ideea de fericire. 

Studiile noastre demonstrează prin intermediul analizei de tranzacții bancare că modalitatea de a cheltui ne crește starea de fericire atunci când folosim banii pentru lucruri sau servicii care se potrivesc cu personalitatea noastră și care răspund unor nevoi psihologice.”

 

Un alt autor al studiului, Sandra Matz, a spus:

“Descoperirile noastre sugerează că atunci când cheltuim bani pe produse sau servicii care ne ajută să exprimăm cine suntem ca indivizi, contribuie la starea noastră de bine ca atunci când găsim jobul potrivit, prietenii sau partenerul potrivit.

Atunci când vom înțelege mai bine legătura dintre stilul de cheltuit și fericire, sperăm să fim capabili să oferim sfaturi personalizate în ceea ce privește găsirea fericirii și prin intermediul micilor decizii de cumpărare din viața de zi cu zi.”

 

 

***

Tu cum îți cheltui banii?

Ce pui prioritar? Preferințele personale sau ocazia de a face bucurii altcuiva? 

 

 

Comentează




* Campurile marcate cu steluta sunt obligatorii.