fbpx

Ce trebuie făcut la vârsta de 20 de ani pentru o carieră de succes în antreprenoriat? Sfaturile oamenilor de succes din Top 500 Forbes

Dacă îți dorești să conduci propriul business într-o bună zi, e ideal să începi devreme.

Oameni de afaceri care se află în Top 500 Forbes recomandă ca primele încercări să pornească de la vârsta de 20 de ani.

Însă chiar dacă ai trecut de acest prag de vârstă, află care sunt sfaturile celor care conduc acum business-uri profitabile.

Ce au făcut ei? Ce i-a motivat? Care sunt cele mai bune mișcări și decizii pe care le poți lua pentru a ajunge în vârf?

Tim Armstrong – CEO Oath

“Cred că este foarte important să fii autentic. Să fii tu însuți, să fii autentic, să fii onest și direct. Al doilea lucru este reprezentat de echipa de mentori pe care o am.

Dau diverse sfaturi oamenilor tineri, iar unul dintre ele este reprezentat de crearea unui anturaj personal benefic sau a unei echipe de mentori. Am strâns 5-8 oameni din afara companiei pe care mă bazez foarte mult.”

Tim povestește că are un prieten, David Bell, CEO al IPG, cu care se întâlnește în fiecare vineri și care îi atrage atenția în legătură cu ce anume nu face bine per total în business-ul său.

După părerea sa, asta este cea mai valoroasă întâlnire din săptămână, deoarece îl ajută să se reseteze de fiecare dată.

“Un alt lucru pe care l-am învățat de la David și oameni ca Howard Schultz sau Ken Chenault: Fii direct cu oamenii. Cred că a fi direct ajută foarte mult, și a fi onest cu tine însuți.”

John Sculley – fost CEO Apple și actual președinte Pepsi

“Am fost mereu foarte curios. Încă sunt. Observ, mă gândesc, pun întrebări de tipul: De ce lucrurile sunt făcute în acest mod?

Deși nu știam la vremea respectivă ce reprezintă cuvântul antreprenor, acestea sunt exact caracteristicile pe care le caut astăzi la antreprenori buni care să conducă o companie.

Pentru că trebuie să ai o minte curioasă, trebuie să crezi că există tot timpul o modalitate mai bună de a face lucrurile, iar acum, având tehnologia cu care aproape orice este posibil, cum facem posibilul să devină probabil?”

John consideră că totul începe cu pasiunea de a face ceva foarte bine, de a rezolva o problemă într-un mod în care nu s-a mai realizat până acum, să ai o etică profesională incredibilă și să fii persistent.

Drew Houston – CEO Dropbox

“Ajută să începi devreme, și de asemenea ajută să gândești sistematic în ceea ce privește învățatul.

În practică, asta înseamnă să te întrebi: Un an mai târziu, doi ani mai târziu, cinci ani mai târziu, ce lucru mi-aș dori să știu pe care îl pot învăța astăzi?”

Drew consideră că CEO nu te naști, ci înveți să devii. Și că fiecare poate deveni un CEO pentru o primă dată.

El povestește că nu avea nici un fel de experiență în business. Venea din domeniul ingineriei.

Așa că a intrat pe Amazon și a cumpărat cele mai apreciate cărți din domeniile marketing, vânzări și strategie.

Dincolo de documentare, Drew recomandă în special experiența concretă.

“Indiferent că este vorba despre bazele business-ului, sau despre lucruri precum public speaking, sau să fii mai inspirat, sau un lider mai bun, acestea sunt lucruri la care poți deveni mai bun prin practică.

Trebuie să îți stabilești anumite obiective, dar trebuie să fii și răbdător.

E ca și cum ai învăța să cânți la un instrument. Nu vei reuși să îmbunătățești foarte multe în 5 zile, însă în 5 ani, ai rămâne surprins cât de multe poți îmbunătăți…”

Sheryl Sandberg – Director executiv Facebook

“Pentru mine a fost ca și cum am urcat într-o rachetă, să îmi asum riscuri și să fac ceva ce nu mai făcusem până atunci, și anume să lucrez în tehnologie și să găsesc modalități de a începe să cred în mine.

Sunt convinsă că trebuie să ne dedicăm lucrurilor și să le transformăm în obiceiuri pentru a le face să funcționeze.

Un loc anume, în special pentru femei, care să le permită să viseze măreț, este foarte important.”

Steve Ballmer – fost CEO Microsoft, actual manager al Los Angeles Clippers

“În primul rând, găsește ceva de care ești pasionat. Dacă nu ești pasionat, nu îmi pot da seama cum anume poți ajunge acolo unde vrei.

Există două tipuri de oameni. Fiul meu mi-ar spune: “Tată, sunt oameni care trăiesc să muncească și oameni care muncesc ca să trăiască.” Respect ambele situații.

Însă dacă îți dorești o carieră, trebuie să fii mai mult de tipul “trăiesc ca să muncesc” decât “muncesc ca să trăiesc.” Așadar, pasiune.”

În al doilea rând, Steve recomandă munca susținută, ideile bune și plasarea într-un context favorabil.

El consideră că orice om care are ambiția de a munci mai mult și de a fi mai inteligent are nevoie totodată și de un gram de noroc.

Dan Schulman – CEO PayPal

Dan consideră că nu există înlocuitor pentru munca grea.

Totodată însă, succesul vine prin intermediul oamenilor cu care lucrezi, pe care trebuie să îi pui prioritari.

El povestește despre o perioadă dificilă a vieții sale, când sora lui a murit.

Când s-a întors la muncă, și-a dat seama că echipa lui a lucrat intens în lipsa lui, obținând ceea ce își propuseseră.

“Cred că ce am învățat din asta a fost să ofer oamenilor recunoștința pe care o merită, iar acest lucru atrage alte și alte persoane, pentru că vor să facă parte din acea echipă care colaborează ca o echipă, unde nimeni nu încearcă să își asume mai mult merit comparativ cu ceilalți.

Cred că leadershipul este despre definirea realității și oferirea speranței, însă dacă ai acești oameni minunați în jurul tău și ei știu că ceea ce fac va fi apreciat, compania va fi puternică.”

LeBron James – star NBA

“Nu sunt o persoană care doar vorbește. Chiar ies și fac concret acel lucru, din perspectiva basketball-ului, sau dintr-o perspectivă a leadership-ului, sau legat de copiii de la fundația mea.

Facem o promisiune în cadrul fundației: copiii promit că vor merge la școală, că îi vor asculta pe profesori, că se vor purta excelent cu colegii de clasă. Iar eu le-am promis că voi continua să fiu un model bun de urmat, o figură paternă, și că nu îi voi lăsa la greu.

Așa că îmi asum acea responsabilitate, nu doar vorbesc despre ea – o și concretizez.

Fiecare zi nu este un pat cu trandafiri. Înțelegem asta. Trebuie să fii capabil să confrunți și adversitatea.”

Comentează




* Campurile marcate cu steluta sunt obligatorii.