fbpx

Cum să vorbeşti în public fără niciun fel de emoţie

 

(Articol publicat şi în Evenimentul Zilei)

Fie că este vorba despre o şedinţă cu părinţii, de o cuvântare rostită la o petrecere aniversară ori despre un discurs susţinut de la o tribună, a vorbi în public pare, pentru mulţi dintre noi, dificil.

Specialiştii spun, însă că, indiferent de motivul pentru care le avem, emoţiile sunt bune.

Dacă nu le ai nu te apuca să ţii un discurs. Marii vorbitori au succes tocmai pentru că utilizează emoţiile în mod masiv şi le canalizează către public”, spune Andy Szekely, trainer specialist în persuasiune şi tehnici de influenţare.

Oratoria nu se deprinde spontan

Chiar dacă toţi românii se pricep să discute politică ori să comenteze, pentru a ţine un discurs coerent este nevoie de pregătire.

Mulţi oameni cred că arta de a vorbi în public se deprinde spontan. Greşit! Pentru a fi un bun orator ai nevoie de pregătire. Din păcate, în Romania, astfel de cursuri sunt inexistente la nivel de liceu sau şcoală generală”, spune conf. dr. Mariana Nicolae, directorul programului de master în comunicare de afaceri în limba engleză, din cadrul ASE.

Repetiţia în faţa oglinzii, mama învăţăturii

Sergiu Bogdan Ştefan, student în anul I la Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” din Arad, a câştigat astă-primăvară premiul special la concursul de discurs public, faza internaţională, de la Londra.

El le recomandă celor timizi să facă repetiţii singuri, acasă, în faţa oglinzii. „Eu aşa am procedat”, spune studentul.

Sergiu consideră că nu există secrete în a stăpâni arta oratoriei: „Trebuie să te poţi exprima liber, fără ajutorul vreunei hârtii scrise, şi să comunici cu publicul”.

O altă soluţie pentru a te elibera de emoţii, consideră conf. dr. Nicolae, este aceea de a te pune singur, cât mai des, în situaţia de a vorbi în public.

Sport înainte de speech

Specialiştii mai spun că foarte mult contează şi starea în care te afli înainte de a începe să vorbeşti.

O stare de energie redusă te pregăteşte pentru o reacţie de plictiseală din partea publicului”, explică Andy Szekely.

El recomandă 20 de genuflexiuni, alergare pe loc sau orice alt exerciţiu fizic înainte de discurs.

Cele mai mari emoţii sunt la păşirea pe scenă.

Un zâmbet şi o respiraţie adâncă fac minuni, mai ales ca primă impresie este, uneori, crucială.

Cele mai importante părţi dintr-un discurs sunt cele de început şi de final. Un accent deosebit trebuie pus pe primele patru minute”, precizează Szekely.

Uită-te în ochii persoanelor din public

Specialista Shelle Roşe Charvet, din Canada, a venit săptămâna trecută la Bucureşti, unde a susţinut un seminar cu tema „Cum să te prezinţi în stil profesionist în faţa oricărui tip de public”.

Ea a punctat câteva elemente esenţiale pentru reuşita unui discurs: „Nu te poţi uita în ochii tuturor celor care te ascultă, dar este bine să-ţi stabileşti câteva persoane, din unghiuri diferite, către care să-ţi aţinteşti privirea. Nu trebuie să gesticulezi prea mult, dar nici să laşi mâinile să cadă pe lângă corp”.

Inspiraţie!
andy szekely

P.S:

Vrei să înveți tehnici care te vor ajuta să scapi de emoții, să ții speech-uri puternice, să comunici eficient cu cei care te ascultă și să ai o prezentare de nota 10? Intră pe https://www.speakerelite.ro/

 

Comentează




* Campurile marcate cu steluta sunt obligatorii.