fbpx

Insomnie? Află ce afecțiuni se pot ascunde în spatele acesteia

Somnul reprezintă o componentă vitală a vieții noastre.

Atunci când durata sau calitatea somnului nostru nu sunt cele mai bune, efectele negative își fac simțită prezența mai devreme sau mai târziu.

Însă o calitate scăzută a somnului poate avea o serie de factori la bază.

Michael J. Breus, doctor și psiholog, membru al The American Academy of Sleep Medicine, cu specializare în Afecțiuni ale somnului, oferă o listă de potențiale cauze ale unui somn deficitar.

Dacă te întâlnești cu una sau mai multe probleme din cele enumerate mai jos, este timpul să mergi să consulți un doctor.

Calitatea somnului tău este foarte importantă, deoarece îți poate afecta major starea de sănătate, performanța și starea de spirit.

Astfel, una, două sau mai multe nopți nedormite pot reprezenta de asemenea simptome ale unor factori precum:

Afecțiuni ale tiroidei

Problemele cu tiroida pot cauza un somn deficitar, precum și multe alte probleme grave de sănătate.

De aceea este foarte important să fii atent la simptomele acesteia, pe care poate ai tinde să le treci ușor cu vederea.

O tiroidă hiper-activă face dificilă adormirea și apoi menținerea stării de somn.

Inima începe să bată cu putere, mâinile tremură, corpul transpiră, apare slăbiciunea mușchilor, anxietate și iritabilitate.

De asemenea, persoana bolnavă de tiroidă va experimenta mai multe treziri pe parcursul nopții.

Alte simptome includ oboseală, depresie, dificultăți de concentrare, piele uscată și senzație de frig.

Stres

„Este probabil una dintre cele mai întâlnite cauze ale somnului deficitar. Un studiu realizat de American Psychological Foundation a descoperit că 43% din adulți sunt ținuți treji de stresul din viața lor în ultima lună.”, spune Michael.

Stresul poate fi cauzat atât de problemele de zi cu zi, de presiunea de la job, de problemele din familie, relații sau cele financiare.

Dar poate fi cauzat și de evenimente problematice majore, cum ar fi moartea cuiva apropiat sau pierderea unui loc de muncă.

Stresul reverberează în corp și poate cauza tensiune musculară, durere, disconfort abdominal, probleme de apetit, oboseală, iritabilitate, dificultăți de concentrare sau chiar probleme de memorie.

Sindromul picioarelor obosite

Unele persoane nu se pot odihni corespunzător pe timp de noapte din cauza unui disconfort resimțit la nivelul picioarelor.

“Sindromul picioarelor obosite se manifestă prin incapacitatea de liniștire a poziției picioarelor, prin resimțirea unor dureri, înțepături, mâncărimi, astfel încât persoana simte nevoia să își miște picioarele în permanență, în așa fel încât să scape de starea de disconfort.”

Refluxul gastric

Refluxul gastric provoacă senzații de arsură în piept și gât. Simptomele pot fi mai intense pe timp de noapte.

“Dacă somnul tău are de suferit și dimineața ai simptome cum ar fi tuse uscată, probleme de înghițire, dureri de gât, un gust neplăcut în gură, este foarte probabil să te confrunți cu această afecțiune care îți va perturba printre altele și calitatea somnului.”

Apnee

Apneea se manifestă prin momente de respirație superficială sau chiar oprire a respirației pentru câteva momente.

Printre simptomele apneei se numără dureri de cap matinale și gura uscată, dificultăți de concentrare și momente de uitare, depresie, schimbări bruște de stare de spirit și iritabilitate.

“Cercetările arată că 67% din persoanele care suferă de insomnie se confruntă de asemenea cu o anumită formă de apnee.”, specifică Michael.

Alergii

Studiile au arătat că persoanele care se confruntă cu diverse alergii sunt de două ori mai predispuse la insomnie.

Congestia nazală, tusea sau strănutul, ochii iritați și înlăcrimați pot cauza un somn dificil și fragmentat, care se simte în oboseala de dimineață. Iar unele simptome ale alergiei nazale cresc riscul sforăitului și al apneei.

Durere cronică

Durerea și problemele cu somnul sunt relaționate de cele mai multe ori.

Durerea cronică care întrerupe somnul poate proveni atât de la răni, cât și de la un exces de exerciții fizice / antrenament.

“90% din cei cu dureri cronice se confruntă de asemenea cu probleme de somn. Iar înrăutățirea situației se face reciproc: durerea nu dă voie organismului să se odihnească, iar lipsa somnului mărește intensitatea durerii pentru că celulele nu au acel timp vital de repaos pentru a se reface.”

În această categorie intră afecțiuni precum artrită, fibromialgie, dureri de cap și migrene.

Depresie

Un somn cu întreruperi poate fi un semn al instalării depresiei, deși pe de altă parte și somnul excesiv poate fi de asemenea semnal al acestei boli.

Cercetările arată că oamenii care suferă de insomnie sunt de 10 ori mai predispuși la depresie.

Iar problemele cu somnul pot continua și după ce depresia s-a vindecat.

“Ca și în cazul durerilor cronice, apare o relație problematică între cele două: lipsa somnului poate duce la apariția sau agravarea depresiei, iar depresia nu dă voie creierului să se odihnească.”

Medicație

“Uneori, problemele cu somnul sunt provocate de medicația prescrisă (sau cele care pot fi luate fără prescripție medicală) necesară în tratarea unor probleme precum astm, depresie, anxietate sau deficitul de atenție.”

De aceea, este important să discuți cu medicul înainte dacă deja ai probleme cu somnul sau dacă acestea apar în urma administrării tratamentului medicamentos.

De asemenea, află dinainte care vor fi potențialele efecte secundare ale medicamentelor respective.

Inspiraţie!
andy szekely

Comentează




* Campurile marcate cu steluta sunt obligatorii.