fbpx

Lecţii de viaţă de la un vulcan stins

Din când în când public impresii de călătorie.

Cea de astăzi se referă la insula în formă de pancreas, care m-a găzduit, timp de două săptămâni, în această vară. Tenerife.

Când prietenii au auzit că merg acolo au strâmbat uşor din nas, spunându-mi că nu prea am ce vedea, întrucât solul e extrem de arid, fiind format doar din rocă vulcanică şi că e mai mult o staţiune pentru oameni în vârstă…

M-am dus, totuşi, şi nu îmi pare rău.

Am vizitat de-a lungul timpului foarte multe locuri ”hot” de pe planetă, de la coasta californiană și extravagantul Las Vegas, până la extremul orient şi mega-orașele asiatice.

În acelaşi timp, ştiu că din fiecare călatorie ai ceva de învăţat dacă ştii cum să deschizi ochii.

 

Ce am învăţat din Tenerife ?

Iată 12 idei care mi-au rămas în minte și de care poți profita în cazul în care vei merge acolo:

  1. Prin contrast, avem o ţară minunată pentru că e verde.

    Acolo, verdeaţa se găseşte doar în nordul insulei, iar în rest sunt ”tone” de palmieri cu viaţă întreţinută artificial de sisteme de irigaţii.

    Ar fi bine să fim ceva mai recunoscători pentru faptul că la noi există păduri și iarbă….

    Acolo s-a încercat împădurirea cu un soi de copac extrem de rezistent (Pinul Canarian) peste rocă vulcanică şi rezultatul este că dealurile arată ca scăfârlia unui bărbat puternic afectat de calviţie…

    Ceea ce se crede în folclor despre fertilitatea extraordinară a solului vulcanic este un mit.

    În realitate, după erupția unui vulcan ca cel din Tenerife (vulcanul Teide, peste 3700 m), e nevoie de peste 3.000 de ani ca să mai crească ceva…

  1. Avantajul climei e incontestabil pentru turismul insular.

    Într-un loc în care tot timpul anului temperatura ”fluctuează”  cu 3-4 grade în jurul lui 25 Celsius, este sezon turistic tot timpul anului, ceea ce contează mult.

    Instructorii noștri de Scuba Diving se plângeau că nu au timp să se odihnească nici de Crăciun sau Anul Nou, când cresc solicitările pentru petrecerea sărbătorilor…. sub apă…

  1. Tot datorită climei poţi avea restaurante în aer liber, nonstop.

    Chiar şi la un hotel de …”fițe”, cum este Ritz-Carlton, restaurantele sunt… afară… pentru că gazdele profită de temperatură şi folosesc la maximum acest avantaj.

  1. Şoselele sunt sufletul turismului.

    Tenerife are câteva sute de mii de locuitori, iar insula se poate înconjura pe autostradă în două ore.

    Autostrăzile sunt ca în palmă (nu se prea strică pentru că nu sunt diferenţe de temperatură).

    Asta e o altă diferenţă majoră faţă de România, unde drumurile sunt… cum sunt…

  1. Ai unde te distra, dacă vrei, fără să te plictiseşti, cel puţin 10 zile, pentru că localnicii au avut inspiraţia să construiască parcuri de distracţie destul de consistente.

  1. Dacă îţi plac sporturile nautice, cu siguranţă vei fi un privilegiat în Tenerife pentru simplul motiv că ai foarte multe locaţii în care să le practici.

  1. Du-te la Scuba Diving, dar ai grijă cu ce furnizor… Sunt aproximativ 40 de locaţii de scuba în Tenerife, dar numai jumătate sunt ”cu acte în regulă”.

  1. Mâncarea e bună şi proaspătă, dar nu foarte variată.

    Mănâncă ce e tradiţional, pentru că e bun: fructe de mare gătite felurit, cartofi canarieni, paella, gazpacho, tapas (ultimele sunt mai mult mâncăruri spaniole decât specifice insulelor Canare, lucru care mi-a fost precizat de mai multe ori…)

  1. Nu lua autobuzul pentru că… nu vine.

    Este cu mult mai ieftin (din toate punctele de vedere) să închiriezi o maşină.

    Întârzierile autobuzelor au media de 30 de minute, cel puțin în zona unde am stat eu.

  1. Du-te cu prieteni. Tenerife e doar o insulă, deci, la un moment dat, se cam termină posibilitățile de distracție.

    Când ești cu prieteni însă, aceste posibilități devin infinite.

  1. Pune de la început în program vizitarea altor insule din Canare.

    Excursiile de 1-2 zile pe celelalte insule merită, mai ales că celelalte sunt mai sălbatice și mai verzi (îți recomand să vizitezi Gran Canaria și Palma).

  1. S-ar putea să prinzi un fenomen meteorologic ciudat în insulă – Calima.

    Acesta e un fel de ceață de nisip extrem de fin care vine din deșerturile continentului african de câteva ori pe an (Canarele sunt mai aproape de Africa decât de Spania).

    Noi am prins acest fenomen (sau ne-a prins el pe noi) și e absolut fascinant de văzut mai ales la apus, când soarele trece prin acel strat de siliciu (nisip) cețos și produce culori halucinant de frumoase, care amintesc de aurora boreală.

    În rest, calima nu e un eveniment de dorit, pentru că reduce mult vizibilitatea și acoperă mașinile dimineața cu un strat fin de nisip.

 

Concluzia mea, după această călătorie, e simplă. Merită să mergi măcar odată acolo.

Eu intenționez să mai merg, mai ales pentru vizitarea celorlaltor insule.

Oamenii sunt primitori și veseli și, în mod evident, știu ce e aia turism.

Vei găsi, cu siguranță, peisaje naturale mai frumoase în alte părți de lume, dar și vulcanul stins are farmecul lui, mai ales dacă îl privești prin contrast cu țara ta verde.

Pentru mine, marele câștig care îmi va rămâne ca reper este faptul că se poate face turism din piatră seacă, așa că ar trebui să încetăm să ne mai lamentăm, ca nație, și să exploatăm ce ne-a dăruit natură cu atâta generozitate.

 

Inspiraţie!
andy szekely

 

Comentează




* Campurile marcate cu steluta sunt obligatorii.