fbpx

Sunt mai eficiente exercitiile fizice de grup? Ce spun studiile

Face parte sportul din rutina ta zilnică?

Joacă un rol vital în ceea ce privește menținerea unei bune stări de sănătate fizice și psihice.

De asemenea, ajută la scăderea simptomelor de depresie și anxietate.

 „Sportul este folositor societății pentru că asigură exemple vii de excelență.”
– George F. Will

Iar cercetătorii și-au pus întrebarea: ce exerciții fizice sunt mai eficiente? Cele realizate individual sau cele realizate alături de grupuri de oameni?

Un studiu realizat în cadrul Universității New England College of Osteopathic și publicat în Journal of the American Osteopathic Association arată că: oamenii care fac exerciții fizice alături de alte persoane au raportat mai puțin stres.

S-au bucurat de mai multe beneficii în ceea ce privește stările fizice, emoționale și de sănătate mentală decât cei care au exersat singuri sau care n-au ajuns deloc la sala de sport.

Astfel, o atmosferă socială vine cu numeroase beneficii atunci când este vorba de activitate fizică.

Pentru studiu au fost recrutați 69 de studenți din primul și al doilea an de școală medicală, perioade considerate foarte stresante.

Un grup de studenți a făcut cel puțin 30 de minute de exerciții fizice împreună săptămânal.

Cei din al doilea grup au exersat individual sau cel mult cu una-două persoane alături.

Iar al treilea grup nu a făcut nici o activitate fizică în afară de plimbare sau mers cu bicicleta.

Subiecții completau la fiecare 4 săptămâni chestionare referitoare la starea psihică, emoțională și fizică pe care o aveau.

După 12 săptămâni, a reieșit că grupul care a făcut activitățile fizice împreună cu ceilalți au avut cele mai bune rezultate.


“Puțină presiune și o competiție prietenească te poate ajuta atunci când vine vorba de motivație în ceea ce privește activitățile fizice.”
, spune Dr. Dawn Skelton, profesor la Universitatea New England College of Osteopathic. 

Un alt studiu realizat la Oxford a demonstrat ipoteza conform căreia oamenii beneficiază de o mai bună stare fizică și psihică atunci când realizează activități fizice de grup.

Participanții au fost împărțiți în echipe de șase persoane, care realizau o serie de exerciții identice la aparate de canoe.

Exercițiile erau realizate fie individual, fie în tandem cu ceilalți, prin sincronizarea aparatelor.

După fiecare exercițiu, participanților li se măsura nivelul de endorfine din sânge. 

Rezultatele au arătat că cei care exersaseră împreună cu alte persoane în tandem au prezentat un nivel de două ori mai ridicat de endorfine, comparativ cu cei care au exersat singuri.

Aceasta în condițiile în care intensitatea exercițiilor a fost aceeași.

Endorfinele sunt produse de orice tip de activitate fizică. Nivelul lor este cu mult mai crescut atunci când exercițiile se fac împreună cu alte persoane.

Acest lucru este explicat de profesorul Kevin Spink de la Universitatea din Saskatchewan prin nevoia oamenilor de apartenență la un grup, precum și spiritul de competiție.

Cei care simpatizau mai mult ideea de adeziune la grup au dat dovadă de mai multă punctualitate, mai multă implicare și au depus mai mult efort pentru atingerea scopurilor propuse.

Inspiraţie!
andy szekely

 

Comentează




* Campurile marcate cu steluta sunt obligatorii.