fbpx

Cele 7 stadii ale dezvoltării maeștrilor

Ce este un maestru ?

Această întrebare m-a preocupat de mai mulți ani, iar astăzi am o definiție simplă pe care vreau să ți-o împărtășesc și ție:

Un maestru este acel profesionist care își folosește intelectul, instinctul și intuiția în mod armonios ca să producă rezultate demne de admirație.

Nu știu dacă e o definiție corectă sau nu, dar pentru mine ea reprezintă esența măiestriei.

Pornind de la această esență, m-am gândit la stadiile pe care le are de parcurs orice aspirant, care își dorește să atingă măiestria, în domeniul său de activitate.

Am studiat tot ce am găsit pe această temă, m-am uitat la propria experiență și la cea a performerilor pe care îi admir, și am ajuns la concluzia că sunt 7 stadii ale drumului spre măiestrie.

Când le cunoști, ai o perspectivă clară despre efortul implicat într-o astfel de călătorie, dar și despre roadele pe care le poți culege pe drum și mai ales către finalul ei.

Iată descrierea lor pe scurt:

Ucenic

Primele 30 de zile (10-100 de ore).

Majoritatea specialiștilor sunt de acord că orice obicei are nevoie de o perioadă de “instalare” de aproximativ o lună în care acțiunea respectivă este repetată zilnic.

Foarte interesant însă este și faptul că această primă lună este și un test al aleșilor…. aici se decide dacă într-adevăr ai intrat pe drumul către măiestrie sau nu.

Aici este locul în care majoritatea oamenilor renunță… practic… înainte să înceapă…

Rezident

Între 100 și 5-600 de ore (primele aproximativ 6 luni).

Rezidentul este un practician care acceptă corvoada repetării unor acțiuni aparent nerelevante pentru a își căli voința și a dobândi “mișcările” de bază.

Îmi vine imaginea tipică a filmelor cu arte marțiale, în care discipolul care învață de la maestru continuă plin de frustrare să exerseze aceleași mișcări, chiar dacă nu le înțelege utilitatea.

Aici este importantă relația cu mentorul, pentru că roadele practicii se lasă așteptate și frustrarea crește, dar încrederea în maestrul mentor este cea care îi menține discipolului vie dorința să continue.

Tehnician

Între 6 luni și doi ani (de regula peste 1.000 ore de practică).

În orice caz, un tehnician este un amator de rezultate, nu doar de muncă…

Din fericire, în acest interval începi să ai un oarecare control al rezultatelor.

Începi să vezi rezultate ieșind din mâna ta, prin actul voinței. Începi să produci ceva palpabil și asta e foarte motivațional… Această motivație devine vie și frecventă în stadiul următor.

Specialist

Între doi si patru ani ( 2.000 – 4000 de ore de practică).

Când ai competență ai predictibilitate, adică știi nu doar că poți realiza un rezultat ci și cum, când, cât durează și la ce calitate îl poți livra. Aceste criterii te fac dezirabil ca furnizor de servicii. Începi să îți creezi o piață activă… oamenii te caută pentru că deja devii cunoscut și recomandat.

Expert

Între patru si șase ani (intre 4.000 si 8.000 de ore de practică).

La acest nivel, calitatea muncii tale se situează constant în marja superioară – in top 10%.

Aici serviciile tale sunt considerate elitiste și devii foarte căutat.

Te afli în lumea profesioniștilor de top.

După părerea mea puțini oameni ajung aici, din simplul motiv că la nivelul excelenței orgoliul devine un motivator foarte important.

Tot el îi face pe experți să devină atașați de recunoașterea muncii lor și nu mai evoluează către măiestrie.

Artist

Peste 6 ani de practică (de regulă 7 ani) – intre 8.000 și 12.000 de ore de practică (de regulă spre 10.000).

Artiștii sunt cei care reușesc să depășească nevoia de recunoaștere și se “hrănesc” din nevoia estetică.

Ei produc lucruri frumoase, ceea ce îi menține într-o stare de beatitudine, care uneori ”riscă” însă să fie auto-suficientă.

Artiștii sunt nebunii frumoși ai planetei… acei maeștri care se dedică esteticii sub toate formele ei … și chiar trăiesc pentru asta…

Este un stadiu al măiestriei care transcende logica și care merită doar admirat, pentru că altfel, dacă este dezbrăcat de mister, își pierde strălucirea…

Admirația este o energie minunată pentru că ne încarcă pe noi toți, indiferent de stadiul în care ne aflăm pe drumul spre măiestrie…

Depășirea acestui stadiu presupune accentul pus apăsat pe ideea de contribuție – adică să faci ceea ce este necesar pentru oameni în mod artistic și la nivel de excelență, nu doar să faci ceea ce îți place, tot timpul, în mod artistic.

Maestru

Peste 7-10 ani, (de regulă peste 10.000 de ore) până la finalul vieții sau până la renunțare.

Maeștrii trăiesc mereu într-o stare de flux, în care echilibrează foarte bine viziunea (ce e important) cu fervoarea (ce e plăcut în momentul prezent).

Ei reușesc astfel să găsească în mod înțelept și permanent dozajul corect între nevoile prezentului și viziunea viitorului.

Maeștrii sunt înțelepții planetei, cei ale căror comportamente nu sunt ușor de înțeles de către cei din jur, dar care din perspectivă sistemică sau istorică, fac cele mai bune alegeri pentru ei și pentru semenii lor.

În plus, măiestria nu este o destinație finală, ci un proces permanent de îmbunătățire a performanței și a calității vieții omului, măsurată prin nivelul de fericire pe care fiecare maestru îl dobândește și îl menține.

Așa că , până la viitoarea întâlnire, îți recomand să admiri omenii care se află în stadii superioare locului în care te găsești tu acum.

Asta te va ajuta să evoluezi mai repede!

Click aici pentru a descarca infograficul in format pdf

Inspiraţie!
andy szekely

Mai există un mod prin care îți poți apropia Măiestria cu mai puțin efort sau consum de timp.

Este EDUCAȚIA STRATEGICĂ.

În următoarele 2 zile există o ofertă foarte buna pe care ți-o recomand cu smerenie:

O găsești aici: BootCamp University

 

Comentează




* Campurile marcate cu steluta sunt obligatorii.