fbpx

Intenţia paradoxală

Logoterapie – Deblocare mentală

Viktor Frankl, creatorul noii abordări psihoterapeutice numită logoterapie, descrie în cartea sa „Man’s Search for Meaning” o tehnică elegantă de deblocare mentală, care poate fi aplicată cu succes în dezvoltarea personală.

Intenţia paradoxală se bazează pe două fenomene

  1. Frica resimţită înainte de producerea unui posibil eveniment nedorit „produce” exact evenimentul de care persoana se teme.

De exemplu, persoana care se teme că atunci când va păşi pe scenă va roşi la vederea publicului, şi care îşi măreşte astfel şansele de a roşi în condiţiile respective.

Zicala românească „De ce te temi de aia nu scapi” îşi găseşte astfel o expresie ştiinţifică, ce poartă în logoterapie numele de anxietate anticipată.

  1. Printr-un mecanism psihodinamic asemănător, aşa cum frica aduce cu sine producerea evenimentului nedorit, forţarea unei intenţii face realizarea acestei intenţii imposibilă.

Un bun exemplu este situaţia în care un bărbat vrea cu tot dinadinsul să îşi demonstreze performanţa sexuală.

Cu cât se străduieşte mai mult, cu atât are mai puţine şanse de reuşită

Mecanismul se numeşte hiperintentie.

Concret, intenţia paradoxală înseamnă să intenţionezi, fie şi pentru un moment, să realizezi exact lucrul de care te temi.

În esenţă, este vorba despre o schimbare de atitudine, în care frică este înlocuită de o dorinţă paradoxală. 

„Prin această metodă vântul este îndepărtat din pânzele anxietăţii.” – Viktor Frankl

Intenţia paradoxală utilizează capacitatea de auto-detasare a omului, care se regăseşte popular şi în aşa zisul „simţ al umorului”.

Persoana se detaşează (dizasociaza) de propriile sale temeri, fiind capabilă să râdă de ea însăşi.

Pentru că metodă este în esenţă foarte simplă, mai multe detalii despre felul în care poate fi aplicată rezultă din cazuri concrete:

  1. Un medic se temea de propria lui transpiraţie

De fiecare dată când anticipa că urmează să transpire, această anxietate anticipată era suficientă pentru a provoca un val de transpiraţie excesivă.

El a fost sfătuit că atunci când se aştepta că urmează să transpire, să le arate în mod deliberat celor din jur cât de mult este capabil să transpire.

Concret, de fiecare dată când întâlnea pe cineva care îi declanşa anxietatea anticipată, el îşi spunea: „Data trecută am transpirat numai un sfert de litru… Acum voi transpira de 3 ori mai mult.”

Această abordare a fost suficientă pentru a rezolva într-o săptămână o problemă care dura de patru ani.

  1. Un contabil suferea de o aşa numită „crampă a scrisului”

El nu mai putea să scrie aproape nimic şi prin urmare era în pericol să îşi piardă serviciul.

În loc să scrie cât de frumos şi citeţ posibil, el a fost sfătuit să scrie cât mai mizerabil cu putinţă. I s-a sugerat să îşi spună: „Acum le voi arăta celor din jur cât de bine mă pricep să mâzgălesc”.

Constatarea lui imediată a fost că nu este capabil să mâzgălească hârtiile, în schimb putea să scrie din nou frumos şi citeţ.

Crampa i-a dispărut în 48 de ore.

Am aplicat şi eu un procedeu similar cu un prieten care amâna să îşi scrie o scrisoare de intenţie deşi îmi spunea de câteva luni că vrea să îşi caute un nou loc de muncă.

I-am sugerat să realizeze cea mai rea scrisoare de intenţie pe care o poate scrie.

I-am spus să îşi propună să producă o scrisoare de intenţie total neconvingătoare şi agramată.

Urma să îşi spună: „Acum voi scrie cea mai neperformantă şi neconvingătoare scrisoare de intenţie de care sunt în stare.”

Peste două zile am vorbit la telefon şi mi-a spus că nu a putut să scrie „cea mai rea scrisoare de intenţie”.

În schimb, scrisese două scrisori de intenţie diferite, pentru două tipuri de locuri de muncă de care era interesat.

  1. Intenţia paradoxală poate fi aplicată şi pentru „celebra” insomnie

Frica de insomnie poate duce la hiperintentia de a adormi, care aduce cu sine tocmai incapacitatea persoanei de a adormi. Intenţia paradoxală înseamnă în acest caz să îţi propui să rămâi treaz(a) cât mai mult timp posibil.

Cu alte cuvinte:
– Anxietatea anticipată că nu poţi adormi duce la hiperintentia de a adormi.
– Această hiperintentie este înlocuită de intenţia paradoxală de a rămâne treaz, care în timp relativ scurt este urmată de somn.

Această tehnică elegantă nu este un panaceu.

Este un instrument util pentru eliberarea de unele comportamente nedorite, în special cele bazate pe anxietatea anticipată.

Inspiraţie!
andy szekely

 

 

Un comentariu

  1. […] paradoxale, scris de Andy Szekely, puteți citi pe blogul andyszekely.ro . Click aici (https://www.andyszekely.ro/intentia-paradoxala/) Puteți să nu-l citiți acum, dar poate veți fi […]

Comentează




* Campurile marcate cu steluta sunt obligatorii.