fbpx

4 feluri în care poți să cumperi TIMP cu BANI

Cu cât oamenii ajung să aibă mai mulți bani, cu atât vor mai mult timp ca să se bucure de banii câștigați.
 
Asta e concluzia la care am ajuns după ce în ultimii ani am ținut numeroase sesiuni de consultanță pe tema banilor și a venitului pasiv, cu oameni din categorii sociale diverse.
 
Din păcate, chiar dacă oamenii se zbat ani de zile să câștige mai mult, în momentul în care ajung să câștige acei bani, apare o problemă la care nu se așteptau.
 
Toate sistemele de făcut bani cu care se înconjoară devin prea rigide ca să mai poată scăpa de ele.
 

Exemplu concret

Un om se angajează pe un post mai bine plătit, cu mai multe responsabilități și mai multă muncă.
 
Venitul îi crește și se bucură.
 
Pentru că își permite mai mult, face un credit să își ia o casă nouă, își cumpără mașină în leasing și dă copiii la școli bune….
 
Apoi vine scadența…
 
Ca să poată menține acest stil de viață muncește mai multe ore pe zi, iar familia devine frustrată de acest fapt.
 
În compensație, omul nostru își ia un concediu mai lung și pleacă în croazieră cu familia.
 
Cheltuie mai mult decât își permite pentru că se simte vinovat de lipsa de timp acordat copiilor sau partenerului de viață…
 
Și ciclul se reia…
 
Când se întoarce din concediu îl așteaptă un maldăr de treabă, de care se apucă cu sârg ca să recupereze…
 
Muncește ca un apucat 12 ore pe zi, timp în care amintirile din concediu nu mai țin loc de revedere pentru membrii familiei, așa că, și de la serviciu și de acasă, presiunile se întețesc…
 
Sub asemenea poveri, omul nostru cedează psihic și apoi fizic și, în scurt timp ajunge la spital.
 
Propriul corp îi dă un răgaz ca să se reîntâlnească cu familia și eventual să își numere cu mai mare atenție banii care i-au mai rămas (dacă i-au mai rămas…)
 
Pare un scenariu plauzibil???
 
Din nefericire nu e doar plauzibil, ci și foarte real pentru mulți oameni care vor mai mult de la viață, dar nu știu cum să ia!
 
Unul dintre secretele ieșirii dintr-un astfel de cerc vicios este să îți propui din start un echilibru între cele 3 resurse majore pe care le are la dispoziție orice om:

Timp, Bani și Energie.

 Dacă îți dorești prea mult banii și renunți pentru asta la timpul și energia ta, mai devreme sau mai târziu te vei trezi că ai bani, dar nu ai nici timp nici energie (sănătate) să te bucuri de ei…
 
Sistemele de creat și cheltuit bani pe care ți le-ai făcut (loc de muncă, afacere, bugete de venituri și cheltuieli, ipoteci, leasinguri, etc.) sunt, prin definiție, consumatoare ale celor 3 resurse.
 
Dacă le-ai gândit prea rigid, te vor opri mereu din căutarea acelui echilibru între resurse care generează împlinire sufletească și pe care orice om cu scaun la cap și-l dorește.
 

Concret ce poți să faci?

 
Fii atent din start atunci când îți creezi un sistem de făcut bani (job, afacere, investiție) ca timpul și energia pe care ți le consumă să nu fie mai mari decât banii pe care îi produce.
 
De exemplu, dacă vrei să te angajezi sau să intri într-un parteneriat de afaceri, fii atent la cel puțin 4 feluri în care poți negocia timpul și energia pe care le oferi în schimbul banilor.
 

1. Fă diferența între rezultate obținute și timp consumat

 
Pornește de la felul în care omul/ oamenii cu care te asociezi înțeleg diferența dintre rezultat și efort!
 
Mai exact, asociază-te cu oameni interesați de rezultatele pe care le poți produce, nu de timpul sau efortul pe care le consumi pentru a le produce.
 
Negociază cu ei pe rezultate, nu pe timp.
 
În definitiv, un vânzător este eficient dacă vinde, nu dacă stă 8 ore pe zi la serviciu.
 
Un trainer poate fi plătit în funcție de numărul de traininguri livrate și de gradul de satisfacție al clienților, nu pentru că a stat în sediul firmei, la birou, 12 ore pe zi.
 

2. Negociază o zi libera pe săptămână

 
Dacă te poți odihni o zi pe săptămână în plus, sau te poți ocupa de un hobby ori de o mică afacere pe cont propriu, vei fi mult mai motivat să lucrezi cu sârg în restul săptămânii.
 
Nici un partener de afaceri ori șef inteligent nu se va supăra că ești liber o zi în plus dacă îi poți explica faptul că această zi te face mai productiv decât în cazul în care ai veni la birou de plictiseală sau pentru că „trebuie”.
 

3. Negociază să lucrezi de acasă 

 
Mai ales dacă locuiești într-un oraș mare, timpul petrecut în trafic poate fi timp de muncă efectiv când lucrezi de acasă.
 
Această opțiune e cu atât mai justificată de ușurința cu care putem comunica prin telefon sau internet.
 

4. Caută să obții mai multe zile de concediu

 
Negociază pentru o perioadă sabatică sau pentru concediu fără plată, sau pur și simplu solicită mai multe zile de concediu la angajare.
 
Timpul respectiv poate fi aur curat pentru viitorul tău, pentru că îți permite echilibrarea resurselor (timp, bani si energie).
 
Îți dă posibilitatea să te gândești cu mintea limpede la viitor, la proiectele tale și să înveți abilități noi care să îți permită să le obții.
 
 
În concluzie:
 
Lumea se schimbă!
 
Chiar dacă banii sunt, încă, principala ta problemă nu îți vinde timpul și energia mai scump decât e cazul.
 
Echilibrul dintre ele, pe termen lung, este mai important decât banii înșiși.

 

(Poți afla mai multe despre psihologia banilor aici: MONEY MASTERCLASS)

 

Inspiraţie!
andy szekely

Comentează




* Campurile marcate cu steluta sunt obligatorii.