fbpx

4 întrebări clarificatoare care îți dublează productivitatea

Sunt 4 întrebări pe care ți le poți pune de fiecare dată când te apuci de o activitate.

De exemplu, dimineața la trezire, ai putea să îți pui cele 4 întrebări ca să te ajute „la start” în ziua respectivă.

Sau când te apuci de o activitate nouă, cele 4 întrebări te pot ajuta să devii concentrat pe rezultat și eficient în abordare.

Sau când analizezi împreună cu colegii un plan de activități, cele 4 întrebări te pot ajuta să adaugi mai multă claritate la nivelul echipei.

Cele 4 întrebări sunt relativ simple…

În esență, le poți înțelege rapid la nivel teoretic, dar obiceiul de a ți le adresă periodic, în oricare din cazurile de mai sus, e ceva mai dificil de deprins…

Să luăm un exemplu: Dacă vrei să pleci într-o excursie în ASIA… care ar fi întrebările clarificatoare? Păi, în primul rând își sugerez să te întrebi ce anume vrei de fapt să obții cu această excursie…

E mai mult „de fun”,… e ” fun și business”… e călătorie de afaceri… e focalizată pe anumite obiective turistice sau e pur și simplu de relaxare?

Apoi, ar fi de dorit să te întrebi CUM vei face această călătorie… adică în ce măsură ești priceput la călătorii pe distanțe lungi și care sunt cele mai bune practici pentru o astfel de activitate…

În continuare… și aici e partea interesantă, merită să te întrebi dacă ceea ce știi sau crezi despre o astfel de călătorie chiar așa și este…

Îmi aduc aminte de prima mea călătorie în China, când am plecat cu multe idei preconcepute despre acest popor și m-am întors cu idei foarte diferite de cele cu care plecasem…

O întrebare de genul:

„Ce presupun de fapt în legătură cu acest proiect?”

Poate fi foarte utilă pentru că te ajută să privești realitatea din mai multe perspective.

Ultima întrebare construiește pe răspunsul precedentei și sună cam așa:

„Dacă ceea ce presupun e greșit, ce voi face?”

Aceasta este probabil cea mai valoroasă întrebare dintre toate, pentru că te ajută să te simți pregătit pentru orice situație.

De exemplu, când am studiat tehnicile de negociere folosite în bazarul din Beijing, m-am dus acolo cu un chinez, pentru că deși presupuneam că mă descurc și singur, am învățat mult mai multe lucruri pentru că m-am dus însoțit de localnic (negocierea e total diferită dacă te duci singur sau cu unul de-ai lor…) Așadar…

Poți folosi 4 întrebări în cascadă ca să obții claritate, eficiență și productivitate în orice proiect în care te implici.

Ele sună așa:

1. Ce vreau?

2. Cum pot să obțin ce vreau? (care e cea mai bună metodă?)

3. Ce presupun?

4. Dacă ce presupun e greșit, ce voi face?

După cum vezi, sunt întrebări simple, clare și ușor de folosit… Partea grea nu e să le înțelegem ci să ne amintim să le folosim…

Efortul merită însă, din cel puțin două motive:

1. Câștigi claritate.

2. Îți mărești productivitatea.

După părerea mea îți poți dubla productivitatea cu aceste întrebări (cel puțin) dacă le folosești în mod consecvent (de 3-4 ori pe zi).

Spun asta pentru că știu că majoritatea oamenilor acționează rutinier, pe baza presupunerilor pe care le fac, pornind de la scopuri parțial clarificate și având metode parțial eficiente…

Dacă știi ce vrei și cum să obții, iar așteptările tale sunt realiste, singurul lucru care îți mai poate sta în cale este lipsa de consecvență.

Așadar… începe cu ce vrei, află cum să obții și stabilește-ți așteptări realiste.

Nu schimba ordinea întrebărilor! Păstreaz-o!

Mark Twain spunea: „Pot să ajut pe oricine să obțină ce vrea. Problema este că nu găsesc pe nimeni care să știe ce vrea…”

Începe așadar cu începutul…

Răspunde la prima întrebare: Ce vreau de fapt cu acest proiect/plan/ideal…

Abia apoi întreabă-te cum să obții și ce presupui în legătură cu asta…

Inspiraţie!
andy szekely

Comentează




* Campurile marcate cu steluta sunt obligatorii.