fbpx

5 beneficii care vin ”la pachet” cu orice eșec

Nu e ușor când ceva nu iese așa cum ai plănuit sau când greșești. Știu asta…pe propria piele. Știu și tot dialogul acela interior, de la ”nu ești bun de nimic, cum ai putut să faci asta” până la ”asta e, dar eu nu mai încerc” care rulează în minte când ai un eșec.

Din fericire, am înțeles la timp că oricine eșuează la un moment dat. Pur și simplu, eșecurile fac parte din viața noastră.

Și ele nu apar doar în viața profesională, ci și în cea personală. Fiecare va trece prin filtrul emoțional propriu o astfel de experiență.

Ceea ce contează, însă, este să te auto-educi astfel încât să treci cât mai repede peste faza de învinovățire și supărare și să îți focalizezi atenția pe partea bună a situației. Garantez 100% că, așa cum fiecare lucru bun are și părți rele, așa și fiecare situație ”rea” are și părți bune.

Iar dacă ți-e greu să crezi asta, îți ofer eu, din start, 5 beneficii care vin ”la pachet” cu absolut orice eșec. Restul, țin de fiecare situație în parte și depinde de tine dacă alegi să le vezi sau nu:

1. TE ÎNVAȚĂ SĂ TE ADAPTEZI MAI UȘOR

Când trecem printr-un eșec, suntem puși într-o situație nouă. Astfel, învățăm să ne descurcăm în momente limită, pe care altfel nu le-am fi întâlnit.

Vei vedea că, în timp, nu vei mai fi surprins de orice. Vei învăța să treci mai ușor peste momentele de supărare sau panică, care te țin pe loc.

2. ÎNVEȚI SĂ NU MAI AI NEVOIE TOT TIMPUL DE APROBĂRILE CELORLALȚI

De cele mai multe ori, frica noastră de eșec are în spate frica de părerile celorlalți. Ține minte, însă, că asta e viața ta, nu a lor.

Este plină lumea de exemple reale de oameni faimoși care au în spatele lor o istorie întreagă de eșecuri. Oprah Winfrey a fost concediată din primul ei post fiindcă a fost considerată “nepotrivită pentru TV”. Sau Walt Disney a fost dat afară din redacția unui ziar, fiindcă “nu avea imaginație și idei bune”…

Așa că, părerea celorlalți contează…pentru ei.

3. TE AJUTĂ SĂ VEZI LUCRURILE DINTR-O ALTĂ PERSPECTIVĂ 

Din păcate, cei mai mulți dintre noi avem aceeași atitudine atunci când vine vorba de eșec. Pentru că o luăm personal… Considerăm că nu suntem destul de buni, de pregătiți, nu suntem suficient de inteligenți și altele din aceeaşi arie negativistă.

Dar… ce-ai zice să privești lucrurile dintr-o cu totul altă perspectivă?

Gândește-te că un eșec te apropie de succes, fiindcă te ajută să fii mai atent și mai bine pregătit data viitoare. Deja ai învățat lucruri pe care nu le știai înainte!

 

4. PUR ȘI SIMPLU, TE AMBIȚIONEAZĂ

De câte ori nu ți s-a întâmplat să îți dorești să demonstrezi lumii ceva, tocmai din cauza faptului că ai eșuat la un moment dat? Dacă pentru unii, eșecul = descurajare, pentru mulți alții, EȘEC = AMBIȚIONARE. Creierul începe să gândească la modul: “Lasă că le arăt eu lor!” Și îți dai seama că tocmai eșecul este catalizatorul care îți conferă energie și determinare în ceea ce ți-ai propus.

5. ÎȚI SEMNALEAZĂ FAPTUL CĂ E TIMPUL SĂ SCHIMBI CEVA

Lansezi pe piață un produs sau pui în aplicare un plan de afaceri. Însă, lucrurile merg prost.

Atunci nu e neapărat cazul să renunți la tot, ci să identifici elementul care merge prost.

Și să schimbi acel ceva, astfel încât situația să ia o întorsătură favorabilă și ulterior, să îți aducă profit.

***

În concluzie: eșecul este o parte firească a procesului de obținere a succesului.

Important este să îl vezi ca pe o lecție de viață și să tragi învățămintele necesare pentru a merge mai departe cu fruntea sus.

Uneori, este nevoie să pierzi ca să poți câștiga…

Dacă ai și tu exemple (proprii sau din jurul tău), te îndemn să le împărtășești (într-un comentariu sub acest articol) pentru că, s-ar putea, să fie acea doză de inspirație de care are nevoie astăzi cineva.

Îți mulțumesc!

Inspiraţie!
andy szekely

Comentează
* Campurile marcate cu steluta sunt obligatorii.