fbpx

4 soluții pentru un focus mai bun

Dacă ți-ai adresat vreodată vreuna dintre aceste întrebări: 

De ce nu sunt mai eficientă și mai productivă?”, ”De ce pierd prea mult timp la un singur task?”, ”Ce pot face pentru a rezolva mai multe lucruri în cât mai puțin timp?”, ”Cum să fac pentru a avea mai mult focus atunci când încep un task?”

 

atunci acest articol ar putea să îți ofere un răspuns.

M-am gândit să îți fac câteva sugestii care să te ajute să obții un focus mai bun și să îți crești productivitatea:

 

  1. Ordine în exterior, ordine în interior

Deseori, dezordinea din gândurile și sufletele noastre are o sursă de plecare și în spațiul exterior. Cum îmi place mie să spun, cum stau lucrurile în jurul tău, așa stau lucrurile și în capul tău.

Mai exact, casa în care locuiești sau biroul în care lucrezi arată haotic și neîngrijit? Implicit, nici interior nu îți vei găsi echilibrul.

Pe de o parte, haosul interior se răsfrânge și în exterior. Iar pe de altă parte, dezordinea exterioară îți afectează și liniștea interioară. 

Găsește timp să faci ordine la exterior. Aruncă lucrurile vechi. Sau donează tot ceea ce nu mai folosești. Poate alți oameni au nevoie de ele.

O casă mai spațioasă este o casă mai primitoare. Locul devine relaxant, așa cum ar trebui să fie, după o zi solicitantă. 

În ceea ce privește biroul, ordinea din el te ajută să fii mai focusat pe ceea ce ai de făcut. Vei găsi mai ușor documentele de care ai nevoie. Nu vei mai pierde timp în încercarea de a identifica lucrurile necesare pentru îndeplinirea taskurilor. 

La fel stau lucrurile și în ceea ce privește calculatorul tău. Nu umple desktopul cu toate documentele pe care le ai. Organizează-le cât mai structurat în foldere și elimină ceea ce este de prisos. 

 

2. Realizează-ți un spațiu de lucru

Spațiul de lucru este, de cele mai multe ori, biroul din firma la care lucrăm. 

Dincolo de acesta, însă, ideal e să ai un spațiu de lucru și acasă. În momentul în care vrei să lucrezi la un proiect anume, e greu să te concentrezi acasă, în același spațiu în care în mod normal te relaxezi. 

Așa că nu vei avea un focus bun în pat, cu laptopul în brațe de exemplu (eventual și cu televizorul deschis).

Ai nevoie de un birou și ideal ar fi să existe o încăpere separată. Ai nevoie de liniște, iar prin intermediul unei încăperi separate vei putea să elimini diverși factori perturbatori. 

 

3. Prioritizeaza-ți activitățile

Focusul este unul mai bun atunci când activitățile tale sunt ordonate în ordinea importanței. 

Nu te poți concentra cu adevărat atunci când nu știi cu ce să începi și când amesteci taskurile. 

De exemplu, toți avem obiceiul să răspundem la emailuri imediat cum vin. Notificările ne strică astfel fluxul de lucru. Ne oprim din ceea ce facem, ne pierdem concentrarea, doar pentru a răspunde la un mail care sigur nu era urgent. 

Este posibil ca unele persoane să funcționeze bine în acest mod. Să pună prioritar tot ceea ce vine nou.

Mie, personal, mi se pare, însă, un mod haotic de a lucra.

Încearcă să așezi cât mai bine pe categorii taskurile pe care le ai. Te va ajuta să ai o imagine cât mai clară asupra a ceea ce ai de făcut în ziua respectivă.  Și, important, lasă-ți în agenda și o perioadă de 1-2 ore pentru lucruri neprevăzute, care, cu siguranță, vor apărea. Asta te va ajuta să nu îți dai taskurile peste cap. ;)

 

4. Practică meditația

Meditația te ajută să îți clarifici gândurile. Și te învață să te concentrezi mai bine. 

Ce e meditația mai exact?

  • O desprindere de toate lucrurile exterioare, de factori perturbatori și gânduri haotice.
  • O incursiune în sine, astfel încât să găsești pacea cu tine însuți.
  • O cale de găsire a echilibrului interior, de acceptare a sinelui, care în timp se manifestă și la exterior, printr-o viață echilibrată.

Folosește momentele de liniște de la tine acasă pentru a-ți analiza starea interioară. Identifică problemele și detașează-te ușor ușor de ele. Caută soluții, dar fără să fii presat. 

***

Cam acestea sunt sugestiile care îmi vin, la prima strigare, în minte. Dacă rezonezi cu ele, pune-le în aplicare și vei vedea diferențele “before and after” în scurt timp!

Iar dacă ai și altele, adaugă-le într-un comentariu sub acest articol pentru a îmbogăți lista și a inspira cât mai mulți oameni! 

 

Comentează




* Campurile marcate cu steluta sunt obligatorii.