fbpx

AHA!

”Vrei o miză  ca să faci sau o scuză ca să zaci?”

„Vorbele de duh, zicerile, maximele şi aforismele sunt idei puternice, condensate într-o singură frază sau un paragraf scurt. Mie îmi place să spun că ele sunt copiii inspiraţiei, pentru că au ca rezultat momente de AHA pe care fiecare om le are.

Când am creat comunitatea Bootcamp University, în urmă cu 2 decenii, am realizat că membrii ei au nevoie de fraze-forţă, care au rolul de mesaje memorabile care devin, încet-încet, un vocabular comun de dezvoltare personală şi leadership.

Unele îndeamnă la acţiune, cum este cea de mai sus, altele au menirea să te inspire şi să îţi schimbe perspectiva.

Fiecare este ca o torță care, odată aprinsă, poate împrăştia lumina cunoaşterii, fiind dată de la unii la alţii.

Important este să înțelegi semnificația fiecăreia în parte, pentru a le putea răspândi cu folos.

Aceasta e menirea cărţii de faţă.“

Cuvintele sunt cărămizile cu care construim raționamente. 

O definiție care îmi place în acest sens e următoarea: un cuvânt este un gând condensat.

Altfel spus, cuvintele sunt uneltele cu care gândim.

Putem folosi practic cuvintele și frazele pentru a ne modifica gândurile. Dacă gândești greșit în legătură cu un anumit subiect (și obții rezultate nesatisfăcătoare), ceea ce ai de făcut este să schimbi ceea ce îți spui în legătură cu acel subiect.

Însă problema este aceea că puțini oameni sunt conștienți de ceea ce își spun în legătură cu un subiect până când nu au ocazia să vorbească cu cineva și să explice ce gândesc.

Din acest motiv, recomand două instrumente la îndemâna oricui ce pot fi folosite zilnic pentru clarificarea gândirii și pentru a-ți însuși un mod de gândire sănătos și eficient: cititul (mai exact cititul intențional) și scrisul (mai exact jurnalul personal).

1. Cititul intențional

Pe această temă, una dintre zicerile mele favorite (care ridică multe sprâncene în sălile de curs) sună astfel: „Citește cărți care te enervează, scrise despre oameni pe care îi admiri”. Ce vreau să spun cu asta?

Vreau să spun că cititul cu adevărat eficient e cel care îți provoacă gândirea într-un sens pozitiv (adică te ajută să evoluezi). Eu mai numesc această formă de lectură citit intențional.

În cartea de față am căutat să prezint, în cât mai puține cuvinte posibil, principii și atitudini despre succes și împlinire, despre inteligență și înțelepciune, despre inspirație și motivație.

Este o colecție de gânduri și raționamente condensate menite să te ajute să îți schimbi perspectiva. 

În unele cazuri, ele te pot ajuta să îți schimbi și atitudinea.

Fiecare frază (eu le mai numesc fraze-forță) este gândită special pentru a transmite un mesaj puternic și util. Într-un format condensat, ai ocazia să absorbi idei puternice care te vor ajuta mult pe drumul către succes, oricare ar fi el.

În cursurile și conferințele mele le-am folosit pe toate de zeci, sute, iar pe unele chiar de mii de ori. De fiecare dată când le-am folosit am primit de la public reacții care m-au convins că unele sunt mai puternice decât altele.

Am inclus în această carte 52 dintre cele peste 150 de ziceri pe care le-am creat și folosit în sălile de curs timp de 2 decenii.

2. Jurnalul personal

Unul dintre cele mai mari beneficii ale scrierii gândurilor pe hârtie este acela că te ajută să te detașezi emoțional. Când scrii, gândurile tale nu mai sunt localizate în minte, ci sunt așternute pe hârtie, iar faptul că poți să citești ce ai scris îți conferă mai mult control asupra lor.

Cartea de față îți oferă posibilitatea să scrii câteva „rânduri de jurnal” la fiecare dintre cele 50 de fraze-forță. În acest fel, ai ocazia să le reinterpretezi și să le faci „ale tale”, ceea ce le va face chiar mai relevante pentru tine.

De fapt, scopul acestei cărți nu este să îți demonstreze niște cuvinte meșteșugite ci să te ajute să îți schimbi perspectiva, iar implicarea ta „cu creionul în mână” ajută mult în acest scop.