fbpx

Cercurile puterii

Puterea este capacitatea de a face ceea ce îţi doreşti şi conştiinţa faptului că ai această capacitate.

Pentru fiecare dintre noi, a putea să îţi atingi obiectivele personale înseamnă a fi în primul cerc de putere.

Poate fi vorba de a controla greutatea corporală, a renunţa la fumat, a decide să fii într-o stare emoţională bună.

Cei care au primul cerc de putere fragil spun lucruri ca: „nu am voinţă”, „nu pot”, „nu sunt în stare” etc.

Al doilea cerc de putere este cercul prietenilor şi al punctelor de sprijin.

Pentru a descoperi punctele din al doilea cerc, întreabă-te cum ieşi din situaţiile de criză

Unii oameni se focalizează pe muncă sau o activitate care îi face să se simtă puternici într-un fel sau altul, alţii apelează la prieteni care îi ascultă sau îi susţin.

În al doilea cerc de putere esenţială este relaţionarea cu mediul din jurul tău.

Cei care se simt lipsiţi de puterea din al doilea cerc spun lucruri de genul: „dacă n-ai fi fost tu”, „cine e de vină” etc.

Al treilea cerc de putere este contextul social şi cultural în care gravitezi

În acest cerc influenţezi mase de oameni şi eşti influenţat de ele.

De asemenea poţi crea tendinţe sau poţi alege să răspunzi la tendinţe, în timp ce le observi şi le înţelegi. Este locul în care se crează viziunea sistemică şi locul în care liderii îşi fac simţită prezenţa.

Nu oricine ajunge să aibă un al treilea cerc de putere bine reprezentat, dar toţi oamenii reacţionează mai mult sau mai puţin conştient la persoanele care au acest cerc.

Cei care sunt lipsiţi de puterea din al treilea cerc spun lucruri de genul: „eu am dreptate, tu te înşeli”, „aş vrea dar nu se poate”, „toţi fură” etc.

Cercurile puterii se crează şi se construiesc firesc de la primul la al treilea.

Există momente când putem fi cantonaţi în unul din cercuri.

În al treilea cerc de putere nu se poate sta multă vreme dacă primele două cercuri nu sunt bine formate. Al treilea cerc de putere poate fi însă accesat cu ajutorul mentorilor.

Importantă este consolidarea şi păstrarea cercurilor de putere un timp îndelungat, adică stabilizarea lor.

Tehnici NLP precum poziţiile perceptuale fac acest lucru. În NLP se exersează crearea unei poziţii perceptuale 1 puternice (PP1).

Relaţionarea şi trecerea în al doilea cerc de putere presupune exersarea poziţiei perceptuale 2 (PP2), iar conştientizarea relaţiei dintre cele două înseamnă exersarea poziţiei perceptuale 3 (PP3).

Sfera puterii

Cercurile de putere sunt constructe pentru mintea cognitivă care percepe în mod punctual tipare. Mintea inconştientă are capacitatea (puterea) de a percepe tiparul care conectează (Bateson).

A deveni conştient de sfera puterii înseamnă a percepe simultan mai multe tipare intercorelate.

În NLP asta poate să însemne perceperea simultană a celor 3 poziţii perceptuale, perceperea trecerii timpului şi implicaţiile sale, ecologia şi implicaţiile morale, tipurile de energie care gravitează în relaţie etc.

Alinierea sistemică măreşte capacitatea de conştientizare a sferei puterii şi implicit crează motivaţia pentru a folosi sfera puterii în lumea reală.

Sfera puterii (sau oul puterii) căpăta crusta în NLP prin exersarea elementelor câmpului unificat. (Nivele Neurologice, percepţia timpului şi poziţii perceptuale).

NLP are marele merit de a aduce „cu picioarele pe pământ” pe oamenii care sunt cu capul în nori şi de a le arăta cerul celor care sunt prea preocupaţi de locul pe unde le umblă tălpile.

Inspiraţie!
andy szekely

 

 

Comentează




* Campurile marcate cu steluta sunt obligatorii.