fbpx

Metoda focalizării

Majoritatea oamenilor îşi sabotează acţiunile într-un mod foarte simplu, dar sistematic şi eficient:

Pasul 1

Îţi propui să faci un anumit lucru care ar dura, să zicem, 30 de minute

Pasul 2

Te apuci să îl faci şi după 5 minute atenţia îţi este distrasă (de un telefon, de un email, de un prieten, etc.)

Pasul 3

Te întorci la ce ai început şi după câteva minute atenţia îţi este distrasă din nou…

Apoi urmează Pasul 4…. Pasul 5….. etc.

Sună cunoscut?

Dacă da, atunci îţi propun metoda antidot la procesul de autosabotaj descris mai sus.

Iat-o:

Pasul 1

Cumpără-ţi un ceas electronic cu cronometru pe care să îl poţi aşeza pe birou, undeva la vedere (să fie uşor de urmărit)

Pasul 2

Elimină toate interferenţele. (pune telefonul pe standby, blochează alarmele de email sau messenger, scrie pe uşă „nu deranjaţi”, etc.).

Singurele obiecte care ar trebui să rămână pe birou sunt cele absolut necesare pentru îndeplinirea sarcinii şi cronometrul.

Pasul 3

Propune-ţi să lucrezi un anumit număr de minute la activitatea curentă şi fixează cronometrul să te anunţe când s-a terminat timpul (la început, 10-15 minute e un interval bun, dar scopul este să ajungi la 40-50 de minute de efort susţinut, fără distrageri de atenţie).

Pasul 4, Pasul 5, etc…

Fă măsurători succesive şi variază timpul până când ajungi să stăpâneşti la perfecţie timpul.

Este absolut esenţial să îţi poţi menţine atenţia focalizată minim 40 de minute (preferabil o oră sau mai mult).

Utilitatea acestei metode îţi este probabil evidentă, dar mecanismul psihologic care stă la baza ei s-ar putea să nu fie la fel de evident.

Totuşi, este simplu:

O activitate intelectuală de dificultate medie (de exemplu, operarea unui buget în Excel) necesită aproximativ 15 minute de concentrare pentru a intra într-o stare de eficienţă maximă.

Cele 15 minute sunt necesare pentru „încălzire”. La fel ca în sport, ai nevoie să îţi încălzeşti musculatura mentală înainte să performezi.

La fel, ieşirea din starea productivă necesită aproximativ 15 minute de „răcire” înainte să treci la alte activităţi.

Însumate, perioadele de încălzire şi răcire îţi „răpesc” 30 de minute din timpul tău de productivitate maximală.

Asta înseamnă că dacă ai ca majoritatea clienţilor mei un interval de focalizare a atentiei de 20-30 de minute, de fapt nu vei atinge aproape niciodată nivelul de eficienţă maximă de care eşti capabil.

Asta este vestea proastă!

Vestea bună este însă că îţi poţi antrena mintea şi atenţia cu strategia de mai sus astfel încât să rămâi concentrat şi dedicat scopului tău cel puţin 45 de minute.

Astfel câştigi minim 15 minute de eficienţă la cel mai înalt nivel.

Această modificare „mică” în modul în care faci lucrurile în viaţa de zi cu zi îţi poate aduce un plus de productivitate pe care acum poate că nici nu ai curajul să îl visezi.

Inspiraţie!
andy szekely

Un comentariu

  1. […] Focalizarea atenţiei – emoţiile sunt legate de gânduri; prin urmare, cu cât îţi focalizezi atenţia mai mult pe ceea ce îţi doreşti să obţii şi îţi menţii o atitudine pozitivă, cu atât vei crea în corpul tău emoţii mai plăcute, care se vor reflecta în starea ta de sănătate. În plus, focalizându-ţi atenţia pe lista cu obiectivele tale, îţi creşti şansele să le atingi. […]

Comentează




* Campurile marcate cu steluta sunt obligatorii.