fbpx

Test: Ai stofă de lider?

După interviuri ample cu zeci de leaderi de nivel mondial, autorul cărții “Afaceri Bune”, M. Csikszentmihalyi, trage o concluzie interesantă:

Sunt 5 caracteristici ale liderilor de top

  • Optimism
  • Integritate
  • Ambiție
  • Curiozitate
  • Empatie

Lucrarea mi-a atras atenția pentru că explică la obiect lucruri pe care le practic în taberele de leadership pe care le organizez.

În continuare voi descrie pe rând aceste trăsături. Pe măsură ce le citești, te invit să îți faci o autoevaluare a măsurii în care ele te definesc.

Optimismul

Caracterizat prin o părere foarte bună despre oameni în general și o atitudine foarte pozitivă despre viitor.

Integritatea

Constă în respectarea cu strictețe a principiilor care duc la stimă de sine și încredere reciprocă.

Ambiția

Urmărirea cu perseverență și devotament a scopului chiar și în condiții foarte grele, dublată de asumarea unor ținte tot mai înalte.

Curiozitate

Dorința arzătoare de a învăța mereu lucruri noi.

Empatia

Capacitatea de a privi realitatea și din perspectiva celorlalți, atât din punct de vedere psihologic cât și emoțional.

Sugestie:

Acordă-ți note de la 1 la 20 pentru fiecare din cele 5 caracteristici și decide pe această bază care sunt îmbunătățirile pe care ți le dorești.

CaracteristicaNota de la 1 (minim) la 20 (maxim)
Optimism
Integritate
Ambiție
Curiozitate
Empatie
Total (procent din 100%)

Acum, că ai dobândit mai multă claritate a nivelului de leadership pe care îl ai (chiar dacă e un test foarte simplu) creează un cadru în care să te asiguri că poți “achiziționa” abilitățile care îți lipsesc la un nivel cât mai înalt.

De exemplu, pentru dezvoltarea empatiei, ai putea face un curs de comunicare sau ai putea să te implicit în acțiuni caritabile care arată că “îți pasă”.

Pentru integritate ai putea să dezvolți obiceiuri foarte concrete de genul: “Fac ce am spus” sau “termin ce am început”.

Când îți alegi o activitate nouă ai putea să te gândești la una care dezvoltă cât mai multe dintre caracteristicile descries mai sus.

Studiu de caz

Un exemplu de curs complet care antrenează toate cele 5 caracteristici este BOOTCAMP, tabăra de training pe care o organizez annual, la munte.

Îți voi descrie în continuare câteva activități din tabără ca să îți faci idée cum să abordezi fiecare dintre cele 5 trăsături.

Ele sunt antrenate după cum urmează:

Optimismul

În fiecare zi se organizează un fel de “concurs” în care participanții ignoră comportamentele negative și le observă cu mare atenție pe cele positive și autentice.

Aceste observații se scriu pe bilețele oferite fiecărui participant de către colegi.

În acest fel, un cursant primește feedback de cea mai bună calitate și din abundență timp de 7 zile, lucru care contribuie enorm la creșterea stimei de sine și a optimismului.

Integritatea

Pilonii centrali al acestui tip de tabără sunt autenticitatea și echilibrul personal.

De fapt, acesta este un lucru firesc pentru că la un nivel mai puțin conștientizat acestea sunt nevoile de bază pe care le au persoanele care evoluează peste pragul de subzistență.

Autenticitatea și echilibrul ar putea fi puse în ecuație pentru a explica întregul concept al integrității astfel:

Integritate = autenticitate * echilibru personal

Prin diverse modalități de prezentare și exerciții individuale ori de grup, participanții dobândesc o înțelegere reală, dincolo de intelectualizare, a ceea ce înseamnă să te simți în echilibru, authentic și viu.

Ambiția

Seara la sesiunile de grup fiecare participant poate vorbi despre succesele sale.

Interesant este că deși participă oameni cu realizări impresionante, mulți dintre ei vorbesc despre ele pentru prima dată în fața unui grup de prieteni.

(Este incredibil cum modestia prost înțeleasă ne poate face să ne îngropăm succesele în uitare).

Acest cocktail de realizări excepționale obținute de oameni “obișnuiți” cu care petreci o săptămână la munte, te poate face să îți modifici prcep’ia despre tine însuți.

Vei fi tentat să îți stabilești ținte mai înalte pentru că ai văzut că se poate dar și pentru că știi că poți obține în viitor ajutor de la cei care au reușit déjà.

Curiozitatea

Metodele de training și coaching folosite într-un BOOTCAMP sunt atât de variate, trainerii atât de diferiți, iar temele atât de interesante, încât este practice imposibil să te plictisești sau să îți pierzi interesul.

Pentru că nu există o singură metodologie sau un singur concept de studiu, fiecare participant poate allege să aprofundeze ceea ce dorește, în ritmul său și la nivelul curiozităii sale.

Empatia

Empatia este cel mai mare câștig pe care îl poți obține dintr-o astfel de experiență.

Dincolo de concepte și metode, după 7 zile pleci acasă cu 24 de prieteni noi, dintre care 4-5 probabil că îți vor rămâne prieteni pe viață.

Așa cum ne sugerează participanții la edițiile anterioare, posibilitatea de a înțelege la nivel profund un alt individ, cu bune și cu rele, este un beneficiu uriaș al faptului că petreci 7 zile în același loc cu aceeași oameni.

În lumea modernă a instruirii, marea majoritate a cursurilor durează 1-2 zile, ceea ce este un timp insuficient pentru ca oamenii să se deschidă, să se înțeleagă și să se respecte dincolo de aparențe.

Empatia se învață la BOOTCAMP prin gesturi mărunte făcute în fiecare zi. E la fel ca în viață…

A șasea caracteristică

Un lucru pe care l-am învățat accidental organizând peste 20 de astfel de tabere în ultimii 9 ani este acela că există o inteligență a grupului, un spirit comunitar, iar liderii autentici dispun de o conștientizare naturală a acestuia.

Comunitatea de participanți care s-a format (se numesc bootcamperi) acționează ca un organism viu.

Oamenii se caută, se întâlnesc, sărbătoresc aniversări, participă împreună la diverse evenimente, etc.

Motivul?

Își doresc să reconstituie trăirile pe care le-au avut împreună în tabără și știu că pot face asta pentru că împărtășesc o experiență comună, dar mai ales un set de valori comune, scoase la lumină și armonizate cu ocazia participării în tabără.

Abilitatea de a crea o cultură aptă să acționeze mi se pare esențială pentru un leader puternic.

În mare măsură ea este echivalentă cu integritatea grupului însuși.

În afară de integritatea personală a liderului, mai este nevoie și de abilitatea acestuia de a inspira grupul să lucreze la consolidarea integrității de echipă.

Astfel, valorile individuale se armonizează și aliniază cu cele ale comunității și asta garantează succesul pe termen lung.

Știu că “a crea o cultură” este un concept mai abstract decât celelalte 5, dar mi se pare esențial ca trăsătură pentru liderii de top.

Te invit să te gândești și la acest aspect atunci când îți faci inventarul abilităților de lider.

Inspiraţie!
andy szekely

Comentează




* Campurile marcate cu steluta sunt obligatorii.