fbpx

Tu câte parale faci?

În ultimii ani am ajutat mulți prieteni și clienți să iasă din datorii sau să devină independenți financiar.

Totul a început de la o constatare personală care mi-a schimbat cu 180 de grade felul în care mă gândeam la bani…

Deși nu mi-e foarte comod să recunosc, în realitate confundam banii mei cu banii firmei mele, iar asta îmi aducea tot felul de probleme, cea mai mare fiind că nu știam niciodată de câți bani dispun și câți bani dețin.

Dacă știi cum funcționează antreprenoriatul, atunci îți este clar că banii firmei tale nu sunt banii tăi, chiar dacă în anumite momente poți dispune de ei…

În sfârșit…

…am depășit această stare de confuzie, iar acum, doi ani mai târziu, sunt într-o situație confortabilă financiar și am parcurs o bună parte din drumul spre prosperitate pe care mi l-am propus.

La fel ca în orice alt domeniu al vieții, primul pas pentru creștere și dezvoltare este să știi de unde pornești.

Nu e deloc același lucru să vrei să ajungi la București pornind de la Urziceni, cu a vrea să ajungi la București de la Istanbul sau Sydney.

Obiectivul este întotdeauna definit în relație cu locul de pornire.

În același stil, nu e deloc același lucru să îți dorești greutatea de 65 de kilograme pornind de la 100 sau de la 55.

Definirea locului de pornire se mai numește ”științific” a spune adevărul, iar popular, a recunoaște ”câte parale faci”.

Din păcate acest lucru e mai greu de făcut decât de spus, pentru simplul motiv că Adevărul doare, mai ales atunci când a fost ignorat multă vreme.

O fi valabil și pentru tine?

Din experiența mea de lucru cu câteva sute de oameni cu stress-uri financiare, indiferent de nivelul de venit la care se situează cineva, mai există mereu loc pentru a spune adevărul.

Este suficient să întrebi un milionar dacă i se pare o investiție bună să cumpere un yacht sau o casă de 10 milioane de euro…

Imediat iți vei da seama că sistemul său de convingeri legate de bani e pus la încercare la fel ca cel al unui șomer pe care îl întrebi de ce nu-si cumpără un ceas de 1000 de euro.

Diferența e de zerouri, nu de mecanism psihologic, iar rezultatul unui astfel de proces de recunoaștere a adevărurilor tale financiare este unul fascinant.

Ce se întâmplă de fapt?

Începi să devii conștient de convingerile și ”poveștile” pe care ți le spui legate de bani, iar asta te ajută, practic, să treci la nivelul următor, pentru că pur și simplu știi de unde pornești.

Practic, ca să îți fie mai ușor să înțelegi unde te afli, îți propun o împărțire simplă, pe 4 niveluri, a situației tale financiare:

Nivelul 1: Poți fi prins în datorii neperformante

Nivelul 2: Poți fi în zona de securitate financiară

Nivelul 3: Poți fi în zona de libertate financiară

Nivelul 4: Poți fi în zona de prosperitate

Iată ce îți propun:

Acordă-ți câteva minute ca să evaluezi în ce zonă te afli, pentru ca apoi să știi de unde pleci în noul tău drum spre prosperitate.

Strategiile de îmbogățire diferă în funcție de locul de plecare!

Așadar:

√ Dacă ai datorii, altele decât cele dedicate investițiilor, înseamnă că te afli la nivelul 1.

√ Dacă ai economii care să îți permită să îți menții stilul de viață actual în lipsa oricărui venit pentru minim 6 luni, te afli în zona de securitate financiară.

√ Dacă veniturile tale rezultate din investițiile pe care le-ai făcut (de ex. imobile închiriate sau afaceri care produc un anumit profit lunar ) sunt mai mari decât cheltuielile necesare menținerii stilului de viață actual, te afli la nivelul 3.

O precizare aici: aceste venituri nu sunt rezultatul muncii tale directe ci rezultatul crearii unui sistem care produce bani fără ca tu să muncești (de aceea se mai numesc venituri pasive).

√ Dacă stilul tău de viață se îmbunătățește permanent, iar veniturile tale pasive cresc să îl susțină, ești la nivelul prosperității.

Acestea sunt cele 4 praguri ale banilor și este un model de lucru pe care ți-l propun ca să îți fie mai ușor să îți dai seama ”câte parale faci” pornind de la o analiză simplă.

Am scris acest articol inspirat din observațiile făcute în edițiile Money Masterclass pe care le-am făcut în acești ani, în care sute de participanți au învățat ”pe rupte” strategii financiare utile pentru depășirea fiecăruia din primele 3 niveluri.

Cât despre nivelul Prosperității…

Să ne întâlnim cu bine acolo!

Inspiraţie!
andy szekely

P.S. Dacă vrei să afli mai multe detalii despre următoarea ediție Money Masterclass, intră aici: Money Masterclass

 

Comentează




* Campurile marcate cu steluta sunt obligatorii.