fbpx

Puterea brandului personal virtual (II)

REŢELELE SOCIALE

Pe vremea comunismului, se spunea despre acronimul PCR (Partidul Comunist Român) că înseamnă Pile, Cunoştinţe şi Relaţii.

Au trecut aproape 20 de ani de atunci. Astăzi, cele trei cuvinte sunt sinonime cu ideea de „trafic de influenţă”.

De fapt, ne aflăm în situaţia aproape comică în care confundăm ideea de lucru în reţea, networking-ul şi lobby-ul, cu infracţiunea şi contravenţia.

Care sunt diferenţele?

În orice economie matură este recunoscută importanţa grupurilor de lobby şi a reţelelor.

Afacerile se fac pe bază de încredere şi acesta este motivul fundamental pentru care e bine să lucrezi în reţea.

Un caz foarte edificator este angajarea. Astăzi ,72% dintre recrutări se fac prin reţele (virtuale sau nu).

Un alt caz interesant este piaţa vorbitorilor publici (în stadiu embrionar în România). Mult peste 80% dintre angajamentele pentru vorbitorii publici se fac pe bază de recomandare.

În plus, vremurile s-au schimbat, iar relaţiile interumane se redefinesc prin puterea internetului.

Astăzi, dacă nu eşti pe internet, ridici un serios semn de întrebare în ochii unui potenţial partener de afaceri, mai ales în cazul în care îţi cauţi loc de muncă.

Vorba merge repede în reţea… cu viteza n2

În reţelele de telecomunicaţii, legea lui Metcalfe spune că valoarea reţelei (numărul de contacte potenţiale din reţea) este n la puterea a 2-a, unde n este numărul de membri (de exemplu patru membri dezvoltă o reţea de valoare 16).

Valoarea reţelei tale creşte direct proporţional cu numărul de membri.

Aşadar, o întrebare-cheie când îţi construieşti imaginea profesională este „ce valoare are reţeaua ta?”.

Probabil cea mai evidentă punere în practică a acestei legi este reţeaua virtuală de pe internet.

Exemple de astfel de reţele sunt: Linkedin sau Facebook.

Simplu spus, avantajele prezenţei într-o astfel de reţea sunt următoarele:

  • Ai un profil foarte uşor accesibil fără să ai nevoie de o pagină de web. Serviciile de acest tip îţi dau posibilitatea să îţi creezi rapid un profil on-line. Astfel, poţi fi recrutat uşor de companiile de profil care caută specia¬lişti din domeniul tău de interes.
  • Primeşti recomandări. Poţi invita persoane din reţeaua ta să te recomande, iar cei interesaţi vor citi recomandările pentru a vedea dacă tu eşti profesionistul de care au nevoie.
  • Te asociezi cu oameni valoroşi din domeniul tău de interes. Printr-un mecanism simplu de acceptare sau refuz, poţi practic să alegi cine face parte din reţeaua ta virtuală sau nu. Îţi creezi astfel un fel de „club” din care să facă parte persoane care contribuie la imaginea ta.

La 3 paşi de… Hillary Clinton

Steven Milgram de la Universitatea Harvard a efectuat în 1967 un studiu prin care a demonstrat empiric că fiecare persoană se află la „6 paşi” de oricare altă persoană mergând din persoană cunoscută în persoană cunoscută.

Deşi vechi din 1967, studiul deschide perspectiva puterii potenţiale a reţelelor.

De exemplu, un prieten de-al meu (Dan Luca) mi-a explicat: „Ai nevoie doar să ştii un grup de câteva persoane apropiate, care la rândul lor cunosc alte câteva persoane apropiate, care la rândul lor… şi tot aşa…

Rata de creştere a conexiunilor posibile este exponenţială. Pe LinkedIN o posibilă rată de creştere este:

  • gradul unu (persoane apropiate pe care le cunoşti pe numele mic) – 200 de persoane
  • gradul doi (cunoscuţi ai prietenilor mei) – 32.400 de persoane
  • gradul trei (cunoscuţi ai cunoscuţilor prietenilor) – 2.440.400 de persoane

Această progresie îmi permite ca la gradul trei de separaţie să am acces la Hilary Clinton sau Barack Obama prin intermediul unui prieten al meu şi unui apropiat al prietenului meu, totul bazându-se pe recomandări directe. „

Principiul de bază al reţelelor

Cel mai bun mod de a deveni un „nod” de reţea este să dai. În special informaţii.

În reţelele virtuale poţi face recomandări, poţi scrie care este proiectul curent la care lucrezi, poţi răspunde la întrebări etc.

Cu cât dai mai mult, cu atât eşti mai vizibil. Acest fenomen îţi va crea în timp o imagine virtuală (şi nu numai) suficient de puternică pentru a deveni un pol de influenţă în reţea.

În concluzie, fă-ţi rapid un profil pe internet într-o reţea virtuală. Şi mai bine ar fi să îţi faci un blog. Vremurile se schimbă. Rămâi în pas cu vremurile.

Sunt dispus să pun pariu că „traficul de influenţă” va fi înlocuit în viitor cu „transferul de influenţă”, iar reţeaua ta virtuală va fi vehiculul cel mai rapid pentru acest transfer.

Eşti la fel de puternic ca reţeaua din care faci parte! Construieşte-ţi reţeaua!

Inspiraţie!
andy szekely

Comentează




* Campurile marcate cu steluta sunt obligatorii.