fbpx

Ora TA de aur

Figuri emblematice ale istoriei, precum Ghandi sau Churchill, se disting prin caracterul lor puternic şi prin faptul că au schimbat cursul istoriei unor popoare.

În mod cert aceştia sunt oameni care s-au îndreptat cu încredere către ţelurile lor şi le-au atins.

În mai multe studii științifice, făcute asupra marilor lideri de companii, s-a ajuns la concluzia că disciplina este pe locul doi după onestitate, ca o calitate dezirabilă.

Disciplina este calitatea esenţială pentru crearea oricărui obicei şi este implicit factorul esenţial în şlefuirea caracterului.

Conform ziselor lui Aristotel:

”Suntem ceea ce facem în mod repetat, de aceea măiestria nu este un act, ci o deprindere!”

Unul dintre cele mai bune obiceiuri pe care le poţi urma este „ora de aur”.

Mari practicieni ai succesului, precum Tony Robbins sau Brian Tracy vorbesc despre ora de aur (sau ora puterii) ca fiind cea mai inspirată investiţie de timp pe care o poţi face.

Ora de aur este o metaforă.

Ca întindere în timp poate fi oricât, între 20 şi 120 de minute.

Mult mai important este ca tu să te disciplinezi, să îţi oferi în fiecare zi acest timp pentru tine.

În fiecare zi!

Gândeşte-te aşa:

Dacă persoana pe care o iubeşti şi o respecţi cel mai mult pe lume, ţi-ar cere să îi acorzi 30 de minute pe zi… ai face acest lucru?

Nu cumva eşti tu acea persoană?

Dacă nu crezi că tu eşti cea mai importantă persoană din viaţa ta, gândeşte-te din nou!

Cum să îi ajuţi pe cei din jurul tău, la care ţii, dacă eşti slab(ă), bolnav(ă) sau lipsit(ă) de vlagă?

Şi eu am crezut mult timp că de fapt celălalt este mai important.

Şi poate că aşa şi este, în anumite momente. Apoi am călătorit cu avionul şi am fost intrigat de instrucţiunile stewardeselor: în caz de incendiu la bord, adulţii îşi vor pune mai întâi propria mască de oxigen şi apoi vor fixa masca de oxigen copiilor.

Aşa este logic şi aşa este eficient.

În viaţă, pentru a putea fi de folos celorlalţi, ai nevoie mai întâi să îţi asiguri suficient oxigen – suficientă energie pentru tine. Ora de aur este dedicată exact acestui scop!

De fapt, ora de aur este acel timp pe care ţi-l dedici exclusiv ţie însuţi, pentru dezvoltarea ta individuală, pentru introspecţie, pentru înţelegerea propriei persoane.

Este acel timp în care scrutezi în interiorul tău pentru a putea apoi să priveşti cu limpezime în afară.

Ora de aur este acel timp din zi (cel mai bine ar fi să îl programezi dimineaţă, imediat după trezire) pe care ţi-l dedici în totalitate ţie însuţi.

Ce să faci în ora de aur?

Depinde de nevoile tale!

Scopul fundamental al orei de aur este să te „echipeze” cu cele mai bune energii fizice şi mentale şi cu cele mai productive stări emoţionale pentru activităţile de peste zi.

Fără ora de aur, eşti ca un atlet care ia startul în cursă fără încălzire. Dar fiecare atlet are propriul program de încălzire care corespunde nevoilor sale. Să vedem care sunt activităţile tipice orei de aur…

Mişcarea – îţi energizezi întregul corp şi îl fortifici (încălzire, jogging, stretching, flotări, genuflexiuni etc.). Vezi Antrenamentul mental de 15 minute.

Focalizarea atenţiei – emoţiile sunt legate de gânduri; prin urmare, cu cât îţi focalizezi atenţia mai mult pe ceea ce îţi doreşti să obţii şi îţi menţii o atitudine pozitivă, cu atât vei crea în corpul tău emoţii mai plăcute, care se vor reflecta în starea ta de sănătate. În plus, focalizându-ţi atenţia pe lista cu obiectivele tale, îţi creşti şansele să le atingi.

Hrana minţii – citeşte, ascultă un material educaţional, scrie într-un jurnal. O jumătate de oră de lectură în fiecare dimineaţă, în domeniul de expertiză pe care l-ai ales, te poate propulsa printre experţii recunoscuţi la nivel naţional în doi ani.

Detaşarea – practică orice formă de detaşare, în care elimini stimulii din afară şi rămâi „tu cu tine” în linişte, cu întrebările şi răspunsurile tale sau pur şi simplu, în linişte deplină (vezi capitolul „inner coaching”).

Oricare dintre aceste metode are beneficii mari în timpul orei de aur şi după. Probabil, cea mai bună idee ar fi să le combini, pentru maxim de impact.

Sincronizează-te cu tine însuţi

Acest concept vine din ştiinţa persuasiunii şi se referă la observarea interlocutorului şi sincronizarea cu acesta la nivelul mişcărilor, trăirilor emoţionale şi al microcomportamentelor. După această sincronizare, interlocutorul se va lăsa ghidat în alte stări. Este esenţa influenţării!

Pentru autoinfluenţare, acesta ar putea să fie unul dintre cele mai importante concepte cu care te vei întâlni: Sincronizarea cu sine înseamnă observarea tiparelor proprii şi utilizarea lor cu scopul de a trece apoi la alte tipare mai productive.

De exemplu, dacă îţi este uşor să sari din pat dimineaţa şi te simţi plin de energie, ai putea să începi direct cu antrenamentul mental de 15 minute.

Apoi, uşor, uşor, să intri într-o stare de calm şi detaşare, practicând inner coaching pentru 30 de minute.

Repet, trecerea este gradată, nu bruscă.

Dacă, dimpotrivă, semeni cu mine şi te trezeşti mai greu dimineaţa (nu-i aşa că somnul de dimineaţă e dulce?), atunci sincronizează-te cu tine astfel: ridică-te uşor din pat şi începe un proces inner coaching (ai grijă să rămâi treaz… inner coaching nu e totuna cu moţăiala)

Apoi, ridică-te şi începe să faci câţiva paşi, după care intră în ritmul de plimbare din antrenamentul mental de 15 minute gradual.

Sau poate ţi-ai făcut deja un obicei din a te ridica din pat şi a citi în timp ce îţi bei cafeaua?

Cum ai putea să ADAUGI la acest obicei elementele orei de aur?

Ţine de tine ce alegi să faci!

Depinde de tine ce vrei să obţii!

Ghandi petrecea în fiecare săptămână 24 de ore în linişte totală. Churchill prefera să facă acelaşi lucru timp de o oră pe zi.

Dacă şi tu eşti hotărât să profiţi zilnic de ora de aur, îţi garantez că vei avea energie dincolo de aşteptările tale să obţii ceea ce ţi-ai propus!

S-ar putea să fie cea mai profitabilă investiţie din viaţa ta.

Ştiu că există motive, condiţii neprielnice şi impedimente.

Poate nu crezi că va funcţiona la tine.

Verifică timp de o săptămână.

Ce ai de pierdut?

Poate nu ai loc, pentru că stai la garsonieră.

Du-te în parc, pe o bancă, încuie-te în baie, practică inner coaching în maşină… orice acţiune e mai bună decât încremenirea în proiect.

Poate ceilalţi ar râde de tine dacă le-ai povesti ce faci.

Ei ar rămâne cu râsul, iar tu cu beneficiile.

(Extras din cartea ”Ghidul Productivității” de Andy Szekely)

Inspiraţie!
andy szekely

P.S. Te afli în locul potrivit, în care poţi învăţa elementele esenţiale ale unui drum plin de succes în viaţă.

Seminarul De la Obiectiv la Rezultat (DOR) este gândit special pentru ca tu să dobândeşti uneltele absolut necesare succesului tău pe termen LUNG!

Este un sistem garantat, în sensul că parcurgerea celor 4 paşi îţi aduce rezultatele pe care ţi le doreşti în mod sigur.

Fiecare pas în parte este valoros în sine, însă parcurgerea celor 4 paşi are efect cumulativ şi te duce la nivelul următor în viaţă, indiferent de nivelul la care te găseşti acum.

Ce spui? E pentru tine?

Dacă da, intră pe site ca să vezi ce orașe ajungem cu turneul și rezervă-ți locul.

3 comentarii

  1. […] se pot bucura pentru că percep, în tot corpul lor, că efortul a fost prea mare în comparație cu […]

  2. […] abilitatea de a te detaşa şi refocaliza atenţia; […]

  3. Florentina spune:

    Multumesc pentru inspiratie! Faceam asta intuitiv, fara a sti ca este apanajul oameilor de geniu. Am ascultat apoi pe Niculina Gheorghita, care ca psiholog practician recomanda trezitul devreme si „autoprogramarea” mentala pentru ziua in curs (intentii, obiective, stari, emotii). Eu incep cu rugaciune, acea detasare si conectare cu sinele divin. Apoi lectura, miscare… Cred ca nu exista o reteta universala, pentru ca noi oamenii suntem diferiti, dar esentiala este, asa cum ati descris: ORA DE AUR (timpul zilnic dedicat noua)!
    Apreciez mult munca Dvs.! Va doresc sa culegeti cat mai multe roade in urma ei!

Comentează




* Campurile marcate cu steluta sunt obligatorii.